Koskacukor: Horvátországi csiptetős ponty története

2015. július 27., hétfő

Horvátországi csiptetős ponty története


A Kormorán étterem Horvátországban található a Kopácsi réttől nem messze, Eszék-Baranya megyében. Az élővilág elég változatos ezen a természetvédelmi területen, legalább 44 halfajta található. Ezekből kerülnek az asztalra a legfinomabb falatok, amelyekből halászlevet vagy éppen csiptetős pontyot készítenek. A halak mellett megfigyelhető a réten számos madárfaj, emlős és hüllő. Azért is kiváló turisztikai hely, mert horgászni vagy éppen vadászni lehet, valamint kirándulásokat is tervezhetünk eme festői környezetben. Jó tudni, hogy nem csak felénk Szegeden kapható igazi szép piros, ízletes fűszerpaprika, hanem ez a hely is híres erről.
A mi utunk is ide vezetett a Kormorán étteremhez. Barátságos, csendes, fás környezetben található, ahol kint a szabadban és bent is helyet foglalhatunk. Az étterem, a környezet és a helyi termékek bemutatása során megkóstolhattuk a Belje cégcsoport által készített sajtokat, kulenjüket illetve fogyaszthattunk az ízletes boraikból. Az a krémes, lágy sajt felejthetetlen volt számomra, amit előételként tálaltak, mivel nagy rajongója vagyok ennek a tejterméknek. Ezt a bőség tálat előttünk is hagyták, mert nem lehetett elszakadni a kulen szalámitól és a sajtféléktől.  Mivel mi is minden évben disznóvágáskor készítünk egy jó pár rúd szalámit és kolbászt, ezért azt a következtetést tudtuk levonni, hogy itt is hasonlóképpen készítik és ugyanúgy a vakbélbe töltik. Bár felénk ezt úgy hívják kispálanyja.


A főételek közül elsősorban az itteni halászlét kóstoltam meg. Teljesen más, mint amilyen a híres szegedi. Természetesen ez is nagyon ízletes volt és a színe egyszerűen csodálatos a gyönyörű fűszerpaprikától. Az ízéből kiderül, hogy paradicsomos, hagymás alapot készítenek, amiben a felszeletelt friss halat főzik meg viszonylag rövid időn belül. Emiatt nem olyan intenzív az íze és egy kellemes csípősség kíséri. 


A következő csodás tányérokon egy-egy óriási csiptetős ponty terült el. Ezt még érkezésünkkor bemutatták illetve nagyjából elmesélték, hogyan is készül. A hal megpucolását követően, kiterítik, beirdalják kb. 2-3 cm szélességben, fűzfavessző közé teszik. Fűszerként sót használnak elsősorban, az utolsó 10 percben pedig a finom fűszerpaprikájukból szórnak rá. Ennél többre nincs is szükség, mert a belőle kicsöpögő zsírtól kapja azt a fantasztikus füstös ízt.  Amennyiben ismét erre járna utunk biztosan nem hagynám ezt a híres hal specialitást.






A Vina Belje borászat igen híres ezen a környéken a kiemelkedő jó borairól.  Elsősorban olaszrizlinget készítenek, aminek az is köszönhető, hogy közel 500 hektár területen termesztik ezt a fajta szőlőt. Emellett megtalálható többek között még a chardonnay, a rajnai rizling, a merlot, a cabernet sauvingnon és a pinot noir.  A Báni hegyen található közel 650 hektáros területen a szőlőültetvényük. A Belje pincészet nem egy díjat nyert már, de ami a leghíresebb az a Decanter World Wine Award Díj 2008-ban, a legjobb minőségű Merlot borért kapott aranyérmet.
Összességében mindenkinek ajánlom, aki szereti a gasztronómiát, a halat és a vad ételeket. A borok kiváló minőségben vannak jelen. Mind e mellett a vendéglátás családias, barátias hangulatban történik és a környezet gyönyörű. Egy jó kirándulás után válasszuk a Kormorán éttermet!

Kormorán étterem
Kopácsi rét
Elérhetőség: +385 31753099 / +385 91 1753 099

A híres ABC krémsajttal készült illetve egy pár kulináris gasztronómiafogáshoz recepteket itt találhatunk: http://www.belje.hr/zabava.asp

Az éttermi kínálat mellett tehetünk egy borkóstolást, meglátogathatjuk a boros pincéjüket illetve tehetünk egy sétát a Borút – Kilátón. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...