Koskacukor: Kakukkfüves-rozmaringos szűzérme, bazsalikomos nektarinnal és édesburgonyával

2015. július 26., vasárnap

Kakukkfüves-rozmaringos szűzérme, bazsalikomos nektarinnal és édesburgonyával

Az egyik kedvenc ételem a sertésszűz, ami bármilyen formában jöhet. Azért szeretem többek között elkészíteni, mert nagyon gyorsan megsül, szaftos marad és igazából akárhogy is készítjük, bármilyen ízesítéssel, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog az egész családnak. Mivel valami könnyűt szerettem volna ebédre, ezért csak egy kis gyümölcsöt tálaltam mellé, no meg édesburgonyát.








Kakukkfüves-rozmaringos szűzérme, bazsalikomos nektarinnal és édesburgonyával
Hozzávalók (2 személy részére):
40 dkg sertésszűz
2 kis fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál rozmaring
2 teáskanál kakukkfű
só, bors

Bazsalikomos nektarinhoz:
2 nektarin
1 evőkanál méz
2 teáskanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1 marék friss bazsalikom

Továbbá:
1 nagy édesburgonya
2 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
A lilahagymát hámozzuk meg, vágjuk kisebb cikkekre. A fokhagymát szedjük gerezdekre, törjük össze a késünk lapjával, majd dobjuk mind a kétféle hagymát a felhevített vaj és olívaolaj keverékéhez. Szórjuk meg sóval, frissen őrölt borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel.
A húst vágjuk kicsit srégen kb. ujjnyi vastagságú szeletekre.
Amikor már érződik a fűszerek és a fokhagyma illata, akkor helyezzük rá a sertés szűzérméket. Süssük meg kb. 6-7 perc alatt az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és további 5-6 perc alatt a másikat is. Természetesen függ az aktuális hőmérséklettől, így inkább arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor nem lesz szaftos.  Miután kész fedjük le és készítsük el  köretet.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. Tegyük egy magas falú fedeles serpenyőbe, amibe öntsünk egy kevés olívaolajat és kb. 0,5 dl vizet. Fedjük le és pároljuk 15 percen keresztül mérsékelt tűzön. Ezután távolítsuk el a fedelet, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk meg.
A nektarint vágjuk ketté, távolítsuk el a magját. Hevítsük fel a balzsamecetet, a mézzel és az olívaolajjal. Tegyük hozzá a friss bazsalikom leveleket, majd helyezzük a barackokat húsával lefelé. Közepes lángon addig süssük, amíg nem karamellizálódik a méz a balzsamecettel. Közben egyszer fordítsuk meg pár percre, majd vissza.
Tálaljuk friss jégsalátával, extra balzsamecettel illetve sült hagymával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...