Koskacukor: Joghurtos-őszibarackos sajttorta

2015. augusztus 24., hétfő

Joghurtos-őszibarackos sajttorta

A képnek kicsit őszies hangulata lett, de a múlt héten már megijedtem, hogy vége a nyárnak. Jó-jó, sírtunk, mert már nagyon meleg volt, de most őszintén ez sehogy sem normális. Vagy olyan meleg van, hogy elviselhetetlen, vagy őszies az idő. A négy napból igaz nehezen, de vasárnapra kisütött a nap. Ennek örömére tekertünk is 40 km-t. Olyan jól esett és még az idő is nekünk kedvezett, mert kellemes volt. Szóval a lényeg, hogy sütöttem erre a hosszú hétvégére egy tortát, azaz inkább egy pitét, ami meglepően nagyon krémes lett. Azt hiszem máskor is fogok használni joghurtot a sajttorta sütésénél, mert sokkal lágyabb lesz és ráadásul még nem is olyan zsíros. Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, a gyümölcsöt pedig lehet helyettesíteni bármilyen kedvenccel!










Joghurtos-őszibarackos sajttorta
Hozzávalók (26 cm átmérőjű piteformához):
Tésztához:
125 g zabliszt
125 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
125 g hideg vaj
50 g nyírfacukor (porcukor formában)
1 tojássárgája
2 evőkanál hideg víz

Krémhez:
400 g 10%-os görög joghurt
250 g mascarpone
50 g nyírfacukor (porcukor formában)
3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál frissen facsart citromlé

2 fehér húsú őszibarack
szeletelt mandula

Elkészítés:
A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, a porcukrot, a tojás sárgáját és a hideg vizet. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal és amikor már összeállt, csomagoljuk fóliába, majd helyezzük hűtőbe legalább 30 percre.
Addig hámozzuk meg az őszibarackot, vágjuk cikkekre. A joghurtot keverjük ki a mascarponéval, a tojásokkal és a porcukorral. Ízesítsük vanília kivonattal és citromlével.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tésztát nyújtsuk ki 30 cm átmérőjű kör alakra, tegyük a formába, majd helyezzük az előmelegített sütőbe 15 percre.
Ezután öntsük a krémet a tésztára, díszítsük őszibarackkal, szeletelt mandulával. Toljuk vissza a sütőbe, de ekkor a hőmérsékletet csökkentsük 170°C-ra. Így süssük további 40-45 percig. Akkor jó, amikor a közepe még egy picit remeg. Hagyjuk teljesen kihűlni, helyezzük hűtőbe pár órára, majd szeletelhetjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...