Koskacukor: Sárgabarackos gombóc mandulás morzsával, amaretto likőrös öntettel

2015. augusztus 6., csütörtök

Sárgabarackos gombóc mandulás morzsával, amaretto likőrös öntettel

Régóta készülök kipróbálni a szilvás gombóc másik változatát, amit már több helyen láttam, a sárgabarackos gombócot. Szerencsém volt, mert már eléggé megérett itthon ebbe a nagy melegben a barack, úgyhogy jó puhák és édesek voltak, ami szerintem fontos, hogy jó ízt adjanak és édesek legyenek. Sok cukorra most sem volt szükségem és igyekeztem egészségesebb verzióba elkészíteni.





Sárgabarackos gombóc mandulás morzsával, amaretto likőrös öntettel
Hozzávalók (12 db-hoz):
30 dkg burgonya
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly lbúzaliszt
5 dkg rétes liszt
3 dkg olvasztott vaj
1 tojás
egy csipet só

6 szem sárgabarack

Mandulás morzsához:
6 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál darált mandula
1 evőkanál nyírfacukor

Amaretto likőrös öntethez:
1 kis doboz 12%-os tejföl
1 evőkanál amaretto likőr
1 teáskanál olvasztott méz

Extra: sárgabarack lekvár

Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg héjában, törjük össze, majd hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojást, keverjük ki, majd mehetnek hozzá a lisztek és a csipet só. Gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Kb. linzer vastagságú legyen. Szaggassuk ki fánk szaggatóval, vegyük a tésztát a markunkba, alakítsunk ki gödröcskét, helyezzük el benne a kimagozott barack felét, majd jól csomagoljuk be. Gömbölyítsük meg és tegyük félre.
Forró, lobogó vízbe főzzük ki. Miután feljöttek a víz felszínére, további 7 percet számoljunk rá, de ekkor már közepes lángon hagyjuk.
A morzsához pirítsuk meg száraz serpenyőben a kenyérmorzsát, a darált mandulával és a nyírfacukorral. Amikor már szép aranybarna és illatos, vegyük le a tűzről, kevergessük még egy kicsit, majd tegyük félre.
Az öntethez keverjük ki a tejfölt a likőrrel és az olvasztott mézzel.
A kifőtt gombócokat szedjük a morzsára, hempergessük meg benne, majd tálaljuk amaretto likőrös öntettel és extra házi sárgabarack lekvárral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...