Koskacukor: Szőlős, rokfort sajtos focaccia

2015. augusztus 11., kedd

Szőlős, rokfort sajtos focaccia

A múltkori saliból maradt még ki szőlő, ami nem fogyott el, úgyhogy hasznosítottam. Sütöttem egy ízletes, rozmaringos focaccia-t, kék szőlővel és rokfort sajttal megszórva. Egyébként egy pohár bor mellé, vendégvárósnak a legjobbak közé sorolható. Ráadásul nincs is vele macera és szép vékonyra fel lehet szelni. Frissen a legjobb! Ha jó kis lyukacsos, levegős tésztát szeretnék, akkor gyúrjuk be a tésztát 12 órával korábban, majd sütés előtt hajtogassuk át legalább 3-szor, illetve miután formába tettük ismét hagyjuk kelni. De akkor most nézzük is mi kell hozzá.









Szőlős, rokfort sajtos focaccia
Hozzávalók:
100 g durum liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
10 g élesztő
3,5 dl víz
7 g só
20 g extra szűz olívaolaj

Továbbá:
15 dkg szőlő
10 dkg kéksajt
friss vagy szárított rozmaring
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tegyük dagasztó tálba, majd kettes vagy hármas fokozaton (a lényege, hogy ne legyen nagyon lassú, minél több levegőt dolgozzunk bele) dagasszuk kb. 7-8 percig.
Enyhén olajozott tálba téve pihentessük 12 óra hosszát a konyhapulton szobahőmérsékleten.
A tésztát hajtogassuk át a tálba úgy, hogy mindig keresztbe hajtjuk és így megyünk körbe, míg egy tömörebb, de levegős "labdát" nem kapunk. Ezt megismételjük még kétszer.
Olajjal kikent kb. 15x20 cm-es formába téve hagyjuk duplájára kelni.
Nyomkodjuk meg az ujjainkkal, spricceljük meg extra szűz olívaolajjal, majd nyomkodjuk bele a szőlő szemeket. Szórjuk meg sajttal és friss vagy szárított rozmaringgal.
Előmelegített 190°C-os sütőbe süssük készre kb. 25-30 perc alatt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...