Koskacukor: Vaslábasban sült sajtos-burgonyás kenyér

2015. augusztus 20., csütörtök

Vaslábasban sült sajtos-burgonyás kenyér

A mai nap a legtöbben biztosan valamilyen kenyér receptet hoznak magukkal, mint ahogy én is. De mi mást is lehetne a kenyér ünnepén. Az utóbbi időben nem sok kelt tésztás vagy kenyér receptet osztottam meg veletek, de nyugi még mindig nem járok pékségbe. Csupán legtöbbször elmarad a fotózás, mert a nagy meleg miatt éjszakára sült ki a kenyér. Ezt most hétvégén sütöttem és kimondotta a mai napra tartogattam! Az illata isteni és sokáig puha marad!







Vaslábasban sült sajtos-burgonyás kenyér
Hozzávalók:
100 g BL80 liszt
100 g rétesliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g durum liszt
15 g élesztő
7 g só
1 teáskanál méz
200 g tört burgonya
80 g tejföl
80 g finomra reszelt mozzarella
kb. 1,5-2 dl langyos víz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki a dagasztó tálunkba. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót, a mézet, a langyos tört burgonyát, a tejfölt és a finomra reszelt mozzarellát. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk belőle dagasztani. Fontos, hogy ne legyen kemény, mert hajtogatni fogjuk. Helyezzük lisztezett kelesztő tálba, pihentessük 40 percig. Hajtogassuk át a tésztát úgy, hogy keresztbe húzzuk a tésztát a tálban, miközben körbe haladunk és újabb cipót formázunk. Ezt ismételjük meg még kétszer, majd az utolsónál formázzuk meg és ekkor már a munkaasztalon hagyva, letakarva kelesszük 20-25 percig.
Az utolsó kelesztésnél helyezzük 200°C-os sütőbe a vaslábast, hogy átmelegedhessen.
A megkelt kenyeret emeljük meg óvatosan és helyezzük enyhén kiolajozott vaslábasban. Spricceljük meg vízzel, fedjük le, majd toljuk vissza a sütőbe. A hőmérsékletet ekkor csökkentsük 180°C-ra. Süssük 40 percig, majd fedő nélkül további 10 percig.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...