Koskacukor: Cruffin

2015. szeptember 22., kedd

Cruffin

Elindult a Segítsüti, mi meg már holnap nyaralni megyünk! Azt hiszem elég sok minden történt és fog történni a héten. Most már csak attól félek, hogy gyorsan el fog telni. Azért még mielőtt elindulunk megosztok veletek egy nagyon finom reggeli péksütit, amiről egyszer láttam egy videót és nagyon megtetszett, hogy tészta nyújtót használtak. A becses neve Cruffin!A népszerű francia croissant és a muffin keveréke. A tészta semleges ízű. Kisülés után lehetne fahéjas cukorba forgatni, lekvárral, gyümölcsös túróval tálalni.










Cruffin
Hozzávalók (12 db-hoz):
200 g BL80 liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 g élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dl víz
50 g vaj

100 g vaj

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót a cukrot és folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A végén adjuk hozzá a vajat, jól dolgozzuk bele. Arra figyeljünk, hogy ne legyen lágy, de ne legyen kemény sem. Könnyen gyúrható és dolgozható legyen. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre. Kb. 6 grammosak lesznek. Ennél felesleges nagyobbra hagyni, mert nem fér bele a formába. Nyújtsuk ki tésztanyújtóval először 3-as, majd 5-ös fokozaton. Kenjük meg a szobahőmérsékletű, lágy vajjal. Ezután tekerjük fel kifli formájúra, vágjuk be jó mélyen, fordítsuk ki, majd tekerjük fel, Így helyezzük el a muffin formába.
Próbáljunk gyorsan dolgozni és ne túl meleg helyen, hogy ne essünk abba a hibába, hogy az eleje már rég megkel, míg az utolsóval végzünk.
Helyezzük előmelegített 200°C-os sütőbe és süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Figyeljünk rá, mert gyorsan sülnek!
Tálaljuk melegen, lekvárral, sajtokkal, túróval, gyümölccsel vagy éppen valamilyen sós kencével!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...