Koskacukor: Kenyérlángos parmezánnal, bazsalikommal és házi füstölt szalonnával

2015. szeptember 13., vasárnap

Kenyérlángos parmezánnal, bazsalikommal és házi füstölt szalonnával

Akár nevezhettem is volna olaszos kenyérlángosnak, de meghagyom annak inkább a focacciat. Nagyon nagy kedvencem és főleg azért, mert önmagában is isteni finom, akár lehet édes vagy sós. Magyarországon a kenyérlángos, töki pompos vagy hívhatjuk langallónak is sokkal elterjedtebb, főleg vásárok idején. Hasonlít a híres olasz tésztára, azért mégis vannak különbségek. Nincs olyan lágy, nem kell elkészíteni egy nappal hamarabb, nem kell hajtogatni sem és a tetejét kicsit gazdagabban pakolhatjuk meg minden finomsággal. Ezt tegnap délután készítettem, amit egyébként másnap reggelre szántam, de nem tudtunk ellenállni az illatoknak. Pár szippantás után, ment fotózásra, majd hamiztuk is. Ma estére jelentem elfogyott. Pihe-puha szaftos és ízekben gazdag lepénykét úgy érzem hamarosan ismét elfogom készíteni. Azt hiszem Balázsnak sem lesz ellenére ez az ötletem.









Kenyérlángos parmezánnal, bazsalikommal és házi füstölt szalonnával
Hozzávalók:
1 közepes főtt, tört burgonya
1 dl burgonya főzőlevéből
1,5 dl langyos tej
20 g élesztő
400 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2 evőkanál olívaolaj
7 g só

Tetejére:
200 g tejföl
200 g sült házi füstölt szalonna
2 fej lilahagyma
4 evőkanál parmezán
friss bazsalikom levél

Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a tört burgonyát és a sót. Morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük hozzá a tejet és egy keveset a burgonya főzőlevéből. Dagasszunk belőle rugalmas, kicsit lágy tésztát. A dagasztás második felébe adjuk hozzá az olívaolajat. Mivel kicsit ragacsos a tésztánk bánjunk vele olajos kézzel. Helyezzük kelesztőtálba, kelesszük duplájára.
Vegyünk elő egy sütőpapírral bélelt gáztepsit. Nekünk van a sütő aljában skamolex és azon sütöm a pizzát vagy a hasonló tésztákat. A lényeg, hogy sütőpapírra téve nyújtsuk, húzzuk szét a kezünkkel arra ügyelve, hogy ne legyen túl vékony. Nem egészen legyen 1 cm vastagságú.
Kenjük meg bőven tejföllel, sült  házi füstölt szalonnával és szórjuk meg félkarikára darabolt lilahagymával és parmezánnal. Díszítsük bazsalikom levéllel. Pihentessük 30 percig.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 40 percig.
Rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára darabolva kínáljuk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...