Koskacukor: Torcetti

2015. október 23., péntek

Torcetti

A torcettire véletlen bukkantam rá egyik kedvenc olasz blogomon. Sokszor nézelődöm itt, de ha mindegyik olasz édességet, amit meglátok megsütném, akkor egész héten édességgel tömnénk a hasunkat. Úgyhogy sokszor marad a szemnek. De most a hosszú hétvégére kiválasztottam ezt az olasz kelt, vajas süteményt, ami enyhén édes és amikor beleharapunk az enyhén vajas, puha tészta szinte elolvad a szánkba. Forró csokit ittunk mellé, de tea vagy kávé kísérője is lehet vagy egy jó bor mellé is fogyaszthatjuk. Az olasz konyhában sokszor használnak manitoba lisztet, amitől sokkal finomabb és puhább lesz a tészta, de én ismét maradtam az egészséges változatnál. Oly annyira, hogy maga a tésztába minimális cukrot tettem, és sütésnél megszórtam kókuszcukorral illetve miután kihűlt porcukorral.







Torcetti
Hozzávalók (2 tepsihez):
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
100 g szobahőmérsékletű vaj
2 teáskanál cukor (ízlés szerint lehet több)
5 g élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz

Tetejére:
kókuszcukor
porcukor (nyírfacukorból)

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki, szitáljuk át a dagasztó tálunkba. Az élesztőt morzsoljuk a langos vízbe, keverjük ki a cukorral és pihentessük 10 percig. Tegyük ezután a liszthez és dagasszunk belőle rugalmas, de kicsit lágy tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük 1 óra hosszáig szobahőmérsékleten. Adjuk hozzá a lágy vajat, majd jól dolgozzuk bele. Dolgozhatunk dagasztó géppel vagy kézzel is, de arra figyeljünk, hogy a vaj tényleg ne maradjon benne darabokban. Helyezzük hűtőbe minimum 3 óra hosszára. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk egy kisebb rudat, majd késsel daraboljuk fel kb. nudli nagyságúra. Lisztezett felületen sodorjuk egészen vékonyra, majd csavarjuk meg a két végét vagy maradhat kicsit vastagabb és karikákat is formázhatunk. 
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg egy picit vízzel, szórjuk meg cukorral.
Toljuk előmelegített 220°C-os sütőbe 10 percre. Szedjük tálba, miután kihűlt ízlés szerint szórhatunk rá porcukrot. Kekszes dobozba sokáig megőrzi puhaságát.
Jelzem gyorsan fogy!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...