Koskacukor: Vaníliás-csoki torta, mogyorós-aszalt szilvás golyóval

2015. október 5., hétfő

Vaníliás-csoki torta, mogyorós-aszalt szilvás golyóval

Párom mamájának ünnepeltük hétvégén a 80. születésnapját. Erre az alkalomra készült ez a gyönyörű, ízletes torta, ami több kívánságot is figyelembe véve találtam ki. Szép napsütéses idő volt vasárnap, pont erre az alkalomra illő. Hiszen, ha belegondolunk manapság nem sok ember ünnepelheti a 80. születésnapját és bizony ezekre a csodálatos évekre külön érdemes odafigyelni és emlékezetessé tenni. Mi ezzel a tortával kedveskedtünk!








Vaníliás-csoki torta, mogyorós-aszalt szilvás golyóval
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
Kakaós piskótához:
100 g liszt
80 g keményítő
180 g cukor
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál sütőpor
6 tojás
3-4 evőkanál hideg víz

Vaníliás piskótához:
90 g liszt
70 g cukor
3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat

Vanília krémhez:
40 g vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 evőkanál házi vaníliás cukor
2 teáskanál vanília kivonat
250 g mascarpone
3 lap zselatin

Csokoládé krémhez:
5 dl tej
40 g étcsokoládés pudingpor
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál cukor
100 g étcsokoládé (55%-os)
125 g mascarpone
3 lap zselatin

Mogyorós-aszalt szilvás golyókhoz:
kakaós piskóta teteje
50 g pirított mogyoró
4-5 szem aszalt szilva
125 g mascarpone
1 evőkanál porcukor
+ holland kakaópor

Tejszínhabhoz:
500 g állati habtejszín
2 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A kakaós piskótához mérjük ki a lisztet, hozzá a keményítőt, a kakaóport és a sütőport és keverjük össze. A tojásokat válasszuk ketté. A vizet adjuk a fehérjéhez, verjük habbá a cukor felével. A másik felét a tojások sárgájával keverjük habosra. Szitáljuk hozzá a lisztes keverék 1/3-át, forgassuk bele a felvert hab 1/3-át, majd folytassuk így tovább, amíg el nem fogy.
Vajazott, lisztezett formába téve, előmelegített 180°C-os sütőbe süssük tűpróbáig.
A vaníliás piskótához szintén mérjük ki a lisztet, tegyük hozzá a sütőport.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük habbá a cukor felével, a másik felét pedig a tojások sárgájához adva keverjük ki a vanília kivonattal. Szitáljuk hozzá a liszt 1/3-át, forgassuk bele a felvert hab 1/3-át, majd így folytatva tovább.
Vajazott, lisztezett formába téve, előmelegített 180°C-os sütőbe süssük tűpróbáig.
A vanília krémhez forraljunk fel 3 dl tejet. A maradék tejjel keverjük ki a pudingport, a vaníliás cukrot és a vanília kivonatot. Miután felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a vaníliás tejet és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük ki egy tálba, fóliával takarjuk le kihűlésig.
A csokoládé krémhez forraljunk fel 4 dl tejet. A maradék tejjel keverjük ki a pudingport, a holland kakaóport és a cukrot. Miután felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a csokoládés tejet és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután törjük bele az étcsokoládét és addig keverjük, míg el nem olvad. Öntsük ki egy tálba, fóliával takarjuk le kihűlésig.
A kihűlt kakaós piskóta felső részét vágjuk le, hogy szép egyenes legyen. Ezután vágjuk két egyforma vastagságú lapra.
A kimaradt piskótát tegyük késes robotgépbe, mehet hozzá a pirított mogyoró és az aszalt szilva. Jól turmixoljuk össze. Ízesítsük porcukorral, majd a mascarpone hozzáadásával jól gyúrjuk össze. Formázzunk belőle golyókat, pontosan 16 db-ot, majd forgassuk meg holland kakaóporba.
A kihűlt pudingokat keverjük habosra mascarponéval. A lapzselatinokat külön-külön áztassuk be 5 percre. Vegyük ki először az egyiket, nyomjuk ki a vizet, majd 3 evőkanál vízzel olvasszuk fel, de ne forraljuk. Adjunk egy merőkanányi krémet a zselatinhoz, majd az egészet öntsük vissza. Alaposan keverjük át. Ugyanezt csináljuk meg a csokissal is.
A tortaformát állítsuk össze. Alulra kerüljön a kakaós lap. Rá egy rétegben a csokikrém 3/4 része. Erre mehet a vaníliás lap, az összes vaníliás krém a tetejére, majd a második kakaós lap. Végül a maradék csokikrémmel zárjuk le. Helyezzük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap porcukorral felvert tejszínhabbal díszítjük. Amennyiben szükséges használjunk habfixálót, amit adjunk a porcukorhoz.  Díszítsük mogyorós-aszalt szilvás golyókkal!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...