Koskacukor: Karamellizált hagymás mini scone

2015. november 23., hétfő

Karamellizált hagymás mini scone

A scone igazából olyan, mint nálunk a pogácsa, csak kicsit nagyobbakra kell szaggatni, sütőporral készül és általában reggelire fogyasztják. Hogy miért is jó ötlet? Ha vendégek jönnek, de nincs időnk kelt tésztával foglalkozni, nyugodtan bevethető egy sütőporos scone recept is, amit kisebbekre szaggatva tökéletes lehet egy finom pohár bor mellé. A kefír és a vaj miatt több napig is puha marad, éppen ezért érdemes többet sütni belőle.








Karamellizált hagymás  mini scone
Hozzávalók (1 tepsihez):
Karamellizált hagymához:
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál méz
1 dl száraz fehérbor
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors

Továbbá a scone-hoz:
130 g hideg vaj
200 g fehér tönköly búzaliszt
180 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 dl kefír
8 dkg reszelt mozzarella
1 teáskanál só

Tetejére:
1 tojás sárgája

Elkészítés:
Először készítsük el a karamellizált vöröshagymát. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd lehelet vékony szeletekre szeljük fel. Hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a mézet, karamellizáljuk, majd mehet hozzá a vöröshagyma. Ízesítsük sóval, borssal és öntsük fel fehérborral. Dinszteljük egészen puhára, arany színűre, de figyeljünk rá, oda ne égessük.
A liszteket mérjük ki, keverjük el benne a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a hideg kockára vágott vajat, a kefírt, a reszelt mozzarellát és a kihűlt karamellizált hagymát.
Gyúrjunk belőle egy közepesen lágy tésztát. Formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk be fóliába, majd helyezzük hűtőbe 1 óra hosszára. Nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki kisebb pogácsa szaggatóval. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le tojás sárgájával.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük készre kb. 15-20 perc alatt.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...