Koskacukor: Kelt almás rétes

2015. november 25., szerda

Kelt almás rétes

Hétvégén ünnepeltük családias körben a születésnapunkat, aminek alkalmából most nem torta készült, hanem egy illatos kelt almás rétes. A kívánság egyébként narancsos-csokis brownie volt, aminek a recepetjét advent első vasárnapján fogom hozni. Mivel ez egy elég tömény sütemény, hiszen egy-két kis kockával jól lehet lakni, arra gondoltam, hogy sütök még valami egyszerűt. Nem volt nagy kedvem, most rétes tésztát húzogatni, ezért maradtam egy gyorsabb változatnál.
A fahéjjal és kardamommal szórt rumos alma, mazsolával nagyon emlékeztet a karácsonyra, ezért igazi ünnepi hangultatot lehet vele varázsolni. Tökéletes desszertnek, de akár reggelire is el tudom képzelni.







Kelt almás rétes
Hozzávalók (1 réteshez):
30 dkg liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
4 evőkanál porcukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1/2 kávéskanál só
2 tojás sárgája

Töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg mazsola
1 evőkanál rum vagy rum aroma
3 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt zöld kardamom

Tetejére:
1 tojás sárgája
porcukor

Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, a két tojás sárgáját és a puha vajat.
Morzsoljuk langyos tejbe az élesztőt, tegyük bele a porcukrot és keverjük ki. Hagyjuk pihenni 10 percig. Adjuk a felfuttatott élesztőt a kimért liszthez, majd gyúrjuk össze a tésztát. Miután már jól összeállt helyezzük kelesztőtálba, zárjuk le és tegyük a hűtőbe 12-24 óra hosszát.
Mielőtt kinyújtanánk pihentessük szobahőmérsékleten 1 órát.
Addig készítsük el a tölteléket. Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, ezután daraboljuk apró kockára. Locsoljuk meg rummal vagy rum aromával, szórjuk meg fahéjas cukorral és őrölt zöld kardamommal. Forgassuk össze a mazsolával. Hagyjuk 30 percet állni. Ez idő alatt levet fog ereszteni.
A tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra. Tekerjük fel, majd ismét nyújtsuk ki. Most tekerjük fel a másik oldalánál fogva. Ezután nyújtsuk ismét kb. 50x30 cm nagyságúra. Halmozzuk a közepére hosszanti irányba végig a tölteléket. Pizza vágó vagy éles kés segítségével, balról és jobbról vágjuk be a tésztát a töltelékig. Hajtsuk fel az alma tetejére, a végét zárjuk le. Emeljük át óvatosan sütőpapírral bélelt gáztepsire. Kenjük le tojássárgájával.
Helyezzük előmelegített 170°C-os sütőbe kb. 35-40 percre. Közbe figyeljük, ha nagyon barnul a teteje takarjuk le alufóliával nehogy megégjen.
Miután kihűlt szórjuk meg porcukorral!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...