Koskacukor: Olaszos cipó

2015. november 16., hétfő

Olaszos cipó

Szerintem nincs olyan ember, aki nem szereti a frissen sült kenyér illatát... Most akkora illat felhő volt a konyhába, hogy alig bírtam megvárni, hogy kihűljön és felvághassam. A fűszerek és az aszalt paradicsom olyan összhangban van, hogy ehhez már nem sok mindenre van szükség, mert magában fogyasztva is isteni. Annyi a probléma, ha kitalálnák, hogy ilyet akarunk sütni, akkor egy fél nappal hamarabb ki kell találnunk illetve nem árt, ha vannak otthon friss és nem szárított fűszerek. A vaslábas elengedhetetlen a ropogós héjhoz. Egyébként ez most nem a tőlem megszokott egészséges verzió, mert sok durum és fehér lisztet tartalmaz, de néha megengedett.






Olaszos cipó
Hozzávalók:
200 g durum liszt
200 g BL80 liszt
50 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g parmezán
5-6 aszalt paradicsom
9-10 levél friss bazsalikom
1 szál rozmaring
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
7 g só
10 g élesztő
3 dl víz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a parmezánt, a sót és az olívaolajat. Az élesztőt morzsoljuk a vízbe és keverjük el benne, így adjuk a kimért liszthez. Az aszalt paradicsomokat és a friss fűszernövényeket daraboljuk apróra, majd tegyük a többi hozzávalóhoz. Az élesztős víz hozzáadásával dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát. Lisztezett  kelesztőtálba téve hagyjuk 10 órát pihenni.
Gyúrjuk át óvatosan lisztezett deszkán úgy, hogy egyik oldalról áthúzzuk a tésztát a másik oldalra, miközben körbe megyünk. Fordítsuk meg, majd gömbölyítsük egy kicsit. Letakarva pihentessük 1 órát pihenni, majd ismételjük meg. Ezután konyharuhával bélelt közepes kerek tálba helyezzük, amiben duplájára kelesztjük.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra a vaslábassal együtt. Miután megkelt a tészta, vegyük ki a lábast a sütőből. Kenjük ki vékonyan olajjal. Borítsuk bele a tésztát, csípjük meg ollóval a tetejét, majd spricceljük meg vízzel és fedjük le. Helyezzük vissza sütőbe, de a hőmérsékletet csökkentsük 180°C-ra és így süssük készre kb. 45 perc alatt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...