Koskacukor: Karácsonyi granola

2015. december 22., kedd

Karácsonyi granola

Pár hete elfogyott a korábban készített házi granolám, úgyhogy készítenem kellett másik adagot. Szétnéztem a konyhaszekrényben, majd rátaláltam egy pár olyan alapanyagra, amit még soha nem használtam ebben a formában. Ha már úgyis jön a karácsony, akkor készíthetünk olyat, amit akár egy szép üvegbe téve ajándékba is adhatunk. Hogy mi legyen benne? Ilyenkor mindenféle magvak kaphatók, főleg a dió, a mandula és a mogyoró az ami hangsúlyban van ebben az időszakban. Aszalt gyümölcs szinte bármi, illetve amit még pluszban hozzátettem, az cukrozott gyömbér és pomelo. Talán a stollenre emlékeztet minket. A fűszerezésre is odafigyeltem, hogy ne legyen átlagos. Maradt itt is a narancsos-kakaós verzió, ami ilyenkor nagyon nagy kedvenc nálam.












Karácsonyi granola
Hozzávalók:
3 bögre nagy szemű zabpehely
1/2 bögre napraforgó mag
1/2 bögre mogyoró
1/2 bögre dió
1/2 bögre mandula
1/3 bögre lenmag
1/2 bögre kókuszreszelék
1 bögre aszalt áfonya
1/2 bögre aszalt szilva
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre cukrozott pomelo
1/2 bögre cukrozott gyömbér
75 ml narancslé
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál házi szilvalekvár
2 teáskanál méz
50 ml dió olaj
1 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt zöld kardamom
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés.
Mérjük ki a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a magvakat egy tálba. Keverjük ki a narancslevét a szilvalekvárral, a mézzel és az olajjal. Egy nagyobb narancs héját reszeljük hozzá. Adjuk hozzá továbbá a kakaóport, a fahéjat, a kardamomot és a vaníliakivonatot, majd keverjük simára.
Öntsük a kimért alapanyaghoz, jól forgassuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk, egyenletesen elosztjuk rajta.
Előmelegített sütőbe 170°C-on 45 perc alatt megpirítjuk. Sütés közben forgassuk át egy lapát segítségével kétszer, háromszor.
Az aszalt szilvát, a pomelot és a gyömbért daraboljuk fel. A mazsolával és az áfonyával együtt tegyük a kész granolához. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, majd dobozba tárolva 2-3 hétig is eláll.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...