Koskacukor: Marhaburger, ecetes, hagymás céklával, sütőtökös-tökmagos zsemlében

2015. december 14., hétfő

Marhaburger, ecetes, hagymás céklával, sütőtökös-tökmagos zsemlében

Nem, ez most nem egy karácsonyi menü. Kicsit pihentetem. Van még a tarsolyomban, de egy picit későbbre hagyom, hiszen még 10 nap van hátra. Nem is olyan régen hoztam már a sütőtökös, tökmagos hamburgerzsemle receptjét, ami fontos volt az esti burgerezéshez. Saját zsemle, saját húspogácsa. Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésünkre, neki sem állunk. Frissen sülten, melegen tálalva az igazi. Kicsit megturbóztam sok saláta és zöldség helyett ecetes, hagymás céklával. Nagyon bejött nekünk. Külön természetesen még rágcsáltunk hozzá, mert a hús mellé nem sok fért anélkül, hogy kipotyogott volna. De akkor most jöjjön a hosszú folyamat. Ugyanis azt sehol sem írtam és nem is ígértem, hogy rövid lesz és egyáltalán nem időigényes. A jó munkához idő kell. ;)









Marhaburger, ecetes, hagymás céklával, sütőtökös-tökmagos zsemlében
Hozzávalók (6 db-hoz):
6 db sütőtökös, tökmagos hamburgerzsemle

Marhaburgerhez:
40 dkg marhahús
só, bors
2 teáskanál dijoni mustár
1 kávéskanál habanero
1 gerezd fokhagyma
olaj

Ecetes, hagymás céklához:
3 cékla
2 fej vöröshagyma
2 teáskanál só
1 teáskanál szemes bors
2 teáskanál egész kömény
2 babérlevél
2 evőkanál cukor
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál vörösborecet
1 dl vörösbor

továbbá:
camembert sajt
jégsaláta

Elkészítés:
A sütőtökös, tökmagos zsemlét elkészítjük az előző bejegyzésem alapján és kiválasztunk belőle 6 darabot. (Ha nagyobbakat szeretnénk, formálhatunk belőle csak 6 darabot is, mert én 8 darabra osztottam.)
Érdemes hamarabb elkészíteni az ecetes, hagymás céklát, hogy az kihűlve kerüljön a zsemlébe. Ehhez először a céklát meghámozzuk, felkarikázzuk a vöröshagymával együtt. Tapadás mentes edénybe tesszük, felöntjük balzsam- és vörösborecettel, vörösborral. Sóval, szemes borssal, egész köménnyel, babérlevéllel és cukorral ízesítjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg a cékla megpuhul illetve még éppen roppanós marad.
A felkockázott marhahúst az összes többi hozzávalóval késes robotgépbe tesszük és jól összeturmixoljuk. Lapos, kerek pogácsát formálunk belőle, majd grillserpenyőben vagy panini sütőben kevés olajon megsütjük.
A zsemléket kettévágjuk. Először a jégsaláta leveleket helyezzük el. Erre jön a marhahús még forrón, rá a szeletelt camembert, majd az ecetes cékla karika, hagymával és a végén a zsemle teteje. Szúrjuk át hurkapálcával, nagyobb fogpiszkálóval vagy erre alkalmas szendvics pálcikával.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...