Koskacukor: Zöldfűszeres tarja, meleg édesburgonya salátával

2015. december 26., szombat

Zöldfűszeres tarja, meleg édesburgonya salátával

Még az ünnepek előtt pár nappal készítettem ezt a szaftos zöldfűszeres tarját, aminek a receptje igaz még most ért ide, de azt hiszem nem csak karácsonyra lehet elkészíteni. Ünnep második napján úgy gondolom mindenki tele van halászlével, töltött káposztával, sültekkel, sósakkal és édességekkel. Nem kívánunk már igazán semmit... maximum egy másik gyomrot, hogy a következő vendéglátó se sértődjön meg. Ezek most anyuék lesznek, ma oda megyünk. Szerencsére ma nyitva van az edzőterem, így előtte megdolgoztatjuk egy kicsit a testünket, hátha jobban fog csúszni az ebéd. Azt hiszem januártól indul a diéta... :)








Zöldfűszeres tarja, meleg édesburgonya salátával
Hozzávalók:
Zöldfűszeres tarjához:
6 szelet tarja
1 evőkanál morzsolt zsálya
2 teáskanál morzsolt majoránna
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
2 teáskanál zöldbors
1 kávéskanál őrölt bors
2 teáskanál só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl olaj
0,5 dl fehérborecet
1,5 dl tej
1 evőkanál liszt

Meleg édesburgonya salátához:
3 édesburgonya
50 dkg kelbimbó
2 fej lilahagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet

frissen őrölt bors
1/2 gránátalma
3 evőkanál gránátalmalé

Elkészítés:
A tarjához elkészítjük először a pácot. A fűszereket, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, az olajat és a fehérborecetet kikeverjük, majd jól a tarjába masszírozzuk. Egy nagyobb jénaiba helyezzük, kevés vizet aláöntünk, majd alufóliával alaposan betakarjuk. Előmelegített 170°C-os sütőbe két óra alatt puhára pároljuk. A visszamaradt szaftot kimerjük egy tálba, a húst visszatakarjuk. Tálalás előtt a fólia alatt 20 percig hagyjuk pihenni. A szaftot serpenyőbe öntjük, egy evőkanál liszttel elkeverjük csomómentesre, felhevítjük, majd besűrítjük. Tej hozzáadásával hígítjuk, amíg el nem érünk egy szószos, mártásos állagot.
Az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb kockára daraboljuk. A kelbimbó külső levelét eltávolítjuk, kettévágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, feldaraboljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ízesítjük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Előmelegített 200°C-os sütőbe 20 perc alatt készre sütjük. Kiszedjük egy tálba, hozzáadjuk egy fél gránátalma magját és a másik feléből kifacsarunk kb. 3 evőkanálnyi levet. Ezzel meglocsoljuk, melegen tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...