Koskacukor: Almás-roqfortos sertés tepsis karaj, krémes, ricottás polentával

2016. január 18., hétfő

Almás-roqfortos sertés tepsis karaj, krémes, ricottás polentával

Nincs is annál finomabb, mint amikor sok földi jóval megpakolunk egy nagy tepsit, lefedjük és betesszük a sütőbe. Miután kivesszük egy illatos, szaftos és nagyon finom étel kerül az asztalra. E szerint jártam el most is. Hűtő kinyit, szétnéz... hoppá itt van egy kis sajt, na meg ricotta. Bor az alap illetve egy kevés tejszín. Alma a gyümölcsös kosárba, ami illik a roqforthoz. Brigi, gondolkodj! Általában így szoktam ötletelgetni. A másik pedig ugye, amikor nézem az újságot, mi az aktuális kínálat, összeáll a fejembe valami és már írom is fel. Ad hoc jelleggel ritkán főzök, azért szeretek válogatni az ételek között.
Ehhez a menühöz túl sok mindenre nincs szükségünk, csak türelemre, amíg elkészül a sütőben.







Almás-roqfortos sertés tepsis karaj, krémes, ricottás polentával
Hozzávalók 4 személy részére:
1 kg szeletelt, csont nélküli sertés karaj
1 alma
1 vöröshagyma

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
morzsolt kakukkfű
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
15 dkg roqfort

Krémes, ricottás polentához:
2 dl tej
2 dl víz
1,5 dl kukoricadara
20 dkg ricotta
5 dkg parmezán
2 dkg vaj
só, bors
szerecsendió

Elkészítés:
A karaj szeletek mind két oldalát, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval, kakukkfűvel fűszerezzük. Egy nagyobb jénai aljára fektetjük. Rá reszeljük a hagymát és az almát, majd meglocsoljuk tejszínnel és fehérborral. Lefedjük alufóliával, előmelegített 180°C-os sütőbe helyezzük. 1,5 órát pároljuk, majd eltávolítjuk a fóliát, rámorzsoljuk a sajtot és visszahelyezzük további 30 percre.
A polentához a vizet, a tejjel felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetéssel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón kikeverjük a parmezánnal, a ricottával és a vajjal. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...