Koskacukor: Burgonyás lencsesaláta

2016. január 9., szombat

Burgonyás lencsesaláta

Újév első napján viszonylag sok lencsés étel készült, de ettől függetlenül nem csak ilyenkor ehetünk lencsét. Sokan csak a lencsefőzeléket ismerik, pedig számos verzióban elkészíthető. Salátaként, levesként, köretként és ráadásul egészséges is. E és C vitaminban gazdag, rengeteg fehérjét tartalmaz és lassan felszívódó szénhidrátokat, éppen ezért cukorbetegeknek kimondottan ajánlott. Tehát ne csak újévkor tegyük az asztalra, hanem az év bármely szakaszában. Egyébként több fajtája ismert és bio boltokban rátalálhatunk a beluga, a vörös lencsére is.







Burgonyás lencsesaláta
Hozzávalók:
20 dkg lencse
3 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál szemes bors

50 dkg burgonya
7-8 csemege uborka
1 lilahagyma
25 ml olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
25 ml fehérbor ecet
1 teáskanál méz
só, bors


Elkészítés:
A lencsét előző este dupla mennyiségű vízbe áztatjuk. Másnap puhára főzzük. A főző vizébe babérlevelet, egész fokhagyma gerezdet és vöröshagymát illetve szemes borsot és sót teszünk.
A burgonyát is megfőzzük egészben hagyva, héjában. Miután megfőtt, leszedjük a héját és kisebb kockára vágjuk. A csemege uborkát felkockázzuk, a lilahagymát félbe vágjuk, vékonyra felkarikázzuk. Nagyobb tálba, amiben kényelmesen elfér minden, beletesszük. Kikeverjük az öntetet, amihez olívaolajra, dijoni mustárra, fehérbor ecetre és mézre lesz szükségünk. Krémesre keverjük, sóval és borssal ízesítjük. Ráöntjük a salátára, majd óvatosan átforgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...