Koskacukor: Kapros-tejfölös húsgombócok, ecetes uborkás tört burgonyával

2016. január 21., csütörtök

Kapros-tejfölös húsgombócok, ecetes uborkás tört burgonyával

Az ötlet, hogy honnan jött már nem tudom, de a lényeg, hogy nagyon-nagyon ízlett mindkettőnknek. Kicsit hagyományos, kicsit egyszerű, de mégis finom. Imádjuk a tejfölt, a kaprot és a savanyúságot. Összeraktam a fejembe és ez "sült" ki belőle.
A mai napom nagyon pozitívan indult. A jó hírnek mindig van értéke. Amikor azt mondják, hogy tankönyvbe illőek az eredményeim nincs is annál jobb és szebb. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden sínen van, de alakulunk. Hétvégémet most itthon fogom tölteni és elhatároztam, hogy ez a pozitív löket nem áll meg, töltődök tovább. Valami jó friss levegős programon gondolkodok, illetve egy mozi is tervbe van véve. A mai hóesés, ha megmarad, akkor irány a természet. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor a hó ropog a talpad alatt. Illetve hóesés után megváltozik a táj, a levegő is frissebb lesz. Azt hiszem e mellett fogok dönteni.







Kapros-tejfölös húsgombócok, ecetes uborkás tört burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére:
35 dkg darált marhahús
35 dkg darált sertéshús
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
2 teáskanál majoranna
só, bors
1 kis csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
5 dl húsalaplé
1,5 dl tejföl
2 teáskanál burgonya keményítő
1 csokor kapor

Ecetes uborkás tört burgonyához:
10 ecetes uborka
50 dkg héjában főtt burgonya
2 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:
A kétféle darált húst kimérjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, az apróra darabolt vöröshagymát és petrezselymet, a majorannát és sóval, borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk, majd gombócokat formázunk belőle. Magas falú serpenyőbe olajat hevítünk, amibe a gombócokat fehéredésig pirítjuk. Felöntjük húsalaplével, majd fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt kikeverjük kaporral, és két teáskanálnyi keményítővel, majd ezzel sűrítjük be.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, durvára törjük. A petrezselymet és az ecetes uborkát felaprítjuk, hozzáadjuk. Még forrón, kevés vajjal kikeverjük, de nem krémesre.
Pluszban tálalhatunk hozzá ecetes uborkát illetve megszórhatjuk friss kaporral.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...