Koskacukor: Narancsos, aszalt áfonyás fánk

2016. február 6., szombat

Narancsos, aszalt áfonyás fánk

Korábban már beszereztem egy fánk sütőformát, ami nagyon praktikus, mert fánk alakú kelt tésztát vagy kevert tésztát lehet sütőbe sütni. Így elkerüljük az olajszagot, nem beszélve arról, hogy egészségesebb is, tehát gyakrabb készíthetjük. Reggelire, kávé mellé tízóraira vagy uzsonnára kiváló lehet, ráadásul magunkkal is vihetjük. Azt hiszem itt nem állok meg, jövök majd még pár változattal később is akár farsangolunk, akár nem.
A receptem megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. februári számában is.






Narancsos, aszalt áfonyás fánk
Hozzávalók 12 db-hoz:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg liszt
2 tojássárgája
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
1 dl frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
3 teáskanál méz
1 kávéskanál só
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg aszalt vörös áfonya
a forma kenéséhez:
2 evőkanál olvasztott vaj

Tálaláshoz:
7 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A liszteket dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a narancslevet és a narancs reszelt héját. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a mézzel elkeverjük, 10-15 percig pihentetjük. A lisztes keverékhez öntjük, és az egészet egyneművé dolgozzuk. A vaj hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből 15 cm hosszú rudat sodrunk, a két végét összecsípjük. A fánk sütőformát kikenjük vajjal, a megformázott tésztát belehelyezzük, és a duplájára kelesztjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a fánkokat. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Végül olvasztott étcsokoládét csorgatunk a tetejükre.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...