Koskacukor: Almás karaj erdei gyümölcs-öntettel

2016. március 9., szerda

Almás karaj erdei gyümölcs-öntettel

Ameddig lehet kapni batátát, addig kihasználom a lehetőséget és inkább ebből készítek köretet, mint sima burgonyából. Bízom benne, hogy hamarosan megjelenik az újburgonya a piacon, ugyanis lassan már nem lehet kapni édeset. Az újkrumplit azért szeretem, mert sokkal könnyebb az állaga, mivel nem tartalmaz még annyi keményítőt és szerintem az íze is százszor finomabb. De most akkor jöjjön egy olyan menü, amit nyugodtan, akár húsvétra is elkészíthetünk, ha ünnepi ebéddel várjuk a családot. Egyrészt csak a krokettel van macera, a többi végtelen egyszerű.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. márciusi számában is.










Almás karaj erdei gyümölcs-öntettel
Hozzávalók 4 személyre
8 szelet sertéskaraj
2 vöröshagyma
2 alma
2 fej fokhagyma
2 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt kakukkfű

őrölt bors
2 dl száraz fehérbor
20 dkg camembert

Az öntethez:
40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 dl vörösbor
1 evőkanál méz
1 csipet só

A kroketthez:
50 dkg főtt, áttört édesburgonya
20 dkg rétesliszt + kevés a forgatáshoz
1 tojás
1 kávéskanál őrölt szerecsendió

őrölt bors

A sütéshez:
olaj

Elkészítés:
A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, és a morzsolt  fűszerekkel bedörzsöljük mindkét oldalukat. Nagyobb hőálló tálba fektetjük. A megpucolt vöröshagymát és a hámozatlan, kicsumázott almát felkarikázzuk, elosztjuk a húson, majd ráöntjük a fehérbort. A fokhagymát megpucoljuk, gerezdekre szedjük, a hús mellé szórjuk. Alufóliával letakarjuk az ételt, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Eltávolítjuk a fóliát. A camembert sajtot felszeleteljük, a sült hús tetejére helyezzük, majd visszatoljuk a sütőbe további 20 percre.
Közben elkészítjük a köretet. Az erdei gyümölcsöt a fűszerekkel, a vörösborral, a mézzel és a sóval felforraljuk, majd közepes lángon főzzük tovább, amíg a kívánt állagot el nem éri.
Az édesburgonyát kikeverjük a tojással. Hozzáadjuk a réteslisztet, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A masszából nedves kézzel gombócokat formálunk, réteslisztben meghempergetjük, majd forró olajban kisütjük. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át teljesen a krokett.
Az almás-hagymás karajt a krokettel és a gyümölcsös öntettel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...