Koskacukor: Bukta csokoládés banánlekvárral töltve

2016. április 13., szerda

Bukta csokoládés banánlekvárral töltve

Banánt egész évben lehet kapni és nagyon jól passzol egy nyári gyümölccsel na és persze a csokoládéval. Lekvárként még soha nem próbáltam ki és nem is kóstoltam, úgyhogy kísérleteztem egyet. Rögtön bele törtem egy tábla csokoládét és egy nagyon finom sokféleképpen felhasználható lekvárt kaptam. Nem csak buktába, hanem reggelire zabkásához, palacsintába vagy éppen gofrira, de piskótatekercsbe vagy tortába is megállja a helyét.
A recept megjelent Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.







Bukta csokoládés banánlekvárral töltve
Hozzávalók 8-10 db-hoz
a lekvárhoz:
1 kg érett banán
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál méz
1/2 dl víz

a tésztához:
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A lekvárhoz a megpucolt banánt villával áttörjük, tapadásmentes edénybe tesszük. Fahéjjal, vaníliakivonattal, mézzel ízesítjük, és felöntjük a vízzel. Kis lángon, fedő alatt 1-1,5 óra alatt sűrűre főzzük. Még forrón hozzáadjuk a csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Lezárható üvegekbe töltjük, majd teljesen kihűtjük.
A tésztához a liszteket dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a sót. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, elkeverjük a cukorral, 10-15 percig pihentetjük, majd a kimért liszthez adjuk. A tésztát összeállítjuk, pár percig dagasztjuk, majd az olvasztott vaj hozzáadásával rugalmassá, fényessé dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, 8-10 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gombócot formálunk. A tenyerünkkel ellapítjuk, mélyedést készítünk, és 1 teáskanálnyi lekvárt teszünk bele. Összecsípjük a tésztát, ismét meggömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ha mind kész, letakarva 30 percet pihentetjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: porcukorral megszórva tálalhatjuk, illetve kínálhatunk mellé a csokoládés banánlekvárból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...