Koskacukor: Hamburger csicseriborsó-fasírttal

2016. május 29., vasárnap

Hamburger csicseriborsó-fasírttal

Íme elkészült nálam is a vegaburger. Kicsi bátorság kellett hozzá, mert Balázs inkább hús párti, de tudtam, hogy a csicseriborsót szereti és talán ezzel könnyebb lesz a próbálkozás. Azt hiszem nem bántam meg, mert nagyon finom lett. Nálunk a hamburger zsemle is házi és annak is már számos verzióját elkészítettem, éppen ezért most is így tettem. Kicsit hosszú a lista, de viszonylag gyorsan elkészíthető és megéri. Akár másnap is fogyasztható, illetve kisebb zsemléket készítve akár vendégvárónak is tökéletes választás lehet.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.









Hamburger csicseriborsó-fasírttal
Hozzávalók 6 db-hoz
a hamburgerzsemléhez
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
2 kávéskanál só
2 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
1 teáskanál méz
5 dkg olvasztott vaj
a tetejére:
1 tojás
szezámmag
lenmag

a fasírthoz
50 dkg konzerv-csicseriborsó
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt Cayenne-bors
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld

az öntethez
2 dl joghurt
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 evőkanál citromlé
1 csokor kapor
frissen őrölt bors


a tálaláshoz
jégsaláta
uborka
paradicsom

Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a magokat, a mézet és a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd a langyos tejet apránként beleöntve összedolgozzuk a tésztát. A vajjal együtt rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba tesszük, szobahőmérsékleten 1,5 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, mindből zsemlét formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva a duplájára kelesztjük. A tetejüket felvert tojással megkenjük, meghintjük szezám- és lenmaggal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A lecsepegtetett csicseriborsót késes aprítóba tesszük. A kétféle hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk a petrezselyemmel együtt. Az összes többi alapanyag hozzáadásával összeturmixoljuk, 6 egyenlő részre osztjuk. A tenyerünkkel mindegyikből nagyobb golyót formálunk, ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Az öntethez a kaprot felaprítjuk, a joghurthoz adjuk, majd a fűszerpaprikával és a citromlével kikeverjük. Sóval és borssal ízesítjük.
Minden zsemlébe 1-1 fasírtot helyezünk, majd jégsalátával, uborkával, paradicsommal rétegezzük, és meglocsoljuk a joghurtos öntettel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...