Koskacukor: Mogyorókrémes kalács

2016. július 10., vasárnap

Mogyorókrémes kalács

A kalácsot imádjuk sósan és édesen is. Amikor kicsi voltam, a vajas-lekváros és a vajas-mézes volt a kedvencem. A nutelláért sosem voltam odáig, otthon talán egyszer vagy kétszer volt, de szerintem az sem miattam, hanem olyan gyerek jött hozzánk, aki csak ezen tud élni. Igazából nem azért nem szerettem, mert tele van cukorral és egészségtelen dolgokkal, hanem, mert soha nem voltam nagy csoki evő. A cavalier mogyorókrém más, aki imádja a nutellát, azoknak szívesen ajánlom, mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ugyanis steviával édesített. A tészta is egészséges változatban készült, tehát reggeli napindítónak szívesen ajánlanám, ha valaki édesre vágyik. Egy bögre tejeskávéval, vagy tejjel, teával tökéletes választás!
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.







Mogyorókrémes kalács
Hozzávalók 25 cm hosszú kenyérformához
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
1 csipet só
1 tojássárgája
1,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
3 dkg olvasztott vaj
továbbá:
5-6 evőkanál Almitas mogyorókrém

Elkészítés: 
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a steviaport és a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet és a vajat. Rugalmas, könnyű tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba tesszük, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, és finoman átgyúrjuk. A tésztát 30 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük bőven mogyorókrémmel, ezután a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Középen éles késsel, hosszában kettévágjuk, de az egyik végét egyben hagyjuk. A végeknél fogva a két szálat többször egymás köré tekerjük. A kalácsot a lisztezett formába helyezzük, és letakarva a duplájára kelesztjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. A formából óvatosan kilazítjuk, kiemeljük, és rácsra téve kihűtjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...