Koskacukor: Almás-diós rétes

2016. augusztus 15., hétfő

Almás-diós rétes

Régóta a kedvenceim közé tartozik almás rétes. Mégpedig annyira, hogy vásárokba vagy olyan különböző helyeken, ahol vannak kézműves ételek, sütemények, mindig az az első, hogy házi almás rétesre vadászok. Sajnos kevés helyen lehet kapni és egy párszor csalódtam is már. Nem beszélve arról, hogy elég sok pénzért adnak kb. 3 falat nagyságú darabkát. Már pedig annyira azért nem eget rengetően költséges valamiről beszélünk. Ebből a tanulság jobb, ha magunk elkészítjük. A házi nyújtott rétessel nem próbálkoztam, ráadásul akkora asztalom sincs a konyhában, így egy egyszerűbb változattal próbálkoztam. Ezt anyukám készítette el már többször és nagyon bevált nálunk. A tölteléket lehet variálni és az egészséges verziónál maradva nyírfacukrot használtam.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is.









Almás-diós rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
a rétestésztához
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csipet só

továbbá
5 dkg puha vaj
5 dkg fehér tönkölyliszt
a töltelékhez:
75 dkg savanykás alma
1 citrom
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
3-4 evőkanál nyírfacukor
6 evőkanál darált dió

a tálaláshoz
nyírfaporcukor

Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót és a tejfölt. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett felületen kb. 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A habosra kevert vajat és lisztet rákanalazzuk, és egyenletesen elkenjük. A tésztát a rövidebbik oldalánál fogva feltekerjük, kettévágjuk, cipókat formálunk belőlük. Rétesliszttel meghintjük, letakarva 1 órát pihentetjük.
Az almát lereszeljük, megszórjuk nyírfacukorral, szegfűszeggel és fahéjjal. Ráreszeljük a citrom héját, és facsarunk hozzá a levéből is. Az egészet összekeverjük, majd állni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen, egyesével kb. 25 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldal aljára szórjuk 2 ujjnyi csíkban a darált dió felét. A reszelt almát kinyomkodjuk, majd a felét a dióra halmozzuk. A rétest óvatosan feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A másik cipóval is ugyanígy járunk el. Tűvel vagy fogvájóval megszurkáljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, ezután hűlni hagyjuk. Felszeleteljük, és nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...