Koskacukor: Szilvás galette

2016. szeptember 7., szerda

Szilvás galette

​Őszi gyümölcsökből nagyon finom galette készíthető, akár barackkal vagy körtével, almával. De fontos az is, hogy milyen változatban készítjük. Cukor helyett használhatunk steviát, illetve a fehér lisztet is leválthatjuk tönköly lisztre és így már egy egészséges, diéta alatt is fogyasztható süteményt kapunk. Variáljuk bátran, mert tényleg a fantáziánk szabhat határt.









Szilvás galette
Hozzávalók:
a tésztához
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + kevés a nyújtáshoz
8 dkg fehér tönkölybúzaliszt
8 dkg hideg vaj
1/2 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por
2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez
50 dkg szilva
2 teáskanál étkezési keményítő
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 citrom reszelt héja

a tetejére
tojássárgája
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a steviaport, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és a vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.
A szilvát kimagozzuk, cikkekre daraboljuk. A keményítőben elvegyítjük a fahéjat és a steviaport, majd a szilvára szórjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd összeforgatjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A közepére sorakoztatjuk a szilvát úgy, hogy a szélén kb. 5 cm-t szabadon hagyunk. Ezt a végén felhajtjuk a töltelékre. Felvert tojássárgájával megkenjük, a szeletelt mandulával megszórjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...