Koskacukor: Kelt gofri házi ajvárral sütve

2016. október 5., szerda

Kelt gofri házi ajvárral sütve

Tavaly is próbálkoztam a házi ajvár elkészítésével, de nem tettem el belőle több üveggel, mivel csak frissen fogyasztottuk. Később persze megbántam, így az idén tudom nem sok üveggel, csak 6 db-ot sikerült a kamra polcra tenni, amiből talán még 2 van. Azt hiszem kevés lett. :) Nagyon finom kelt tésztához, sült húsokhoz, de mártogatósnak is jó választás lehet. Tálalhatjuk vendégváró falatokhoz, de grillezésnél is megállja a helyét. Az első választásom kelt gofrival készült, amit még szintén soha nem próbáltam ki. Kijelentem, hogy nagyon egyszerű és nagyon finom. Tölthetjük bármivel, amit éppen otthon találunk az éléskamrában. Ráadásul a hűvös reggeli napokra, ha valami meleget és ropogósat kívánunk, akkor jó választás lehet. Ilyenkor a tésztát begyúrhatjuk előző este, hűtőbe helyezve kelesztjük.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.









Kelt gofri házi ajvárral sütve
Hozzávalók 10 db-hoz
a házi ajvárhoz, 6 db 2 dl-es üveghez:
2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
50 dkg paradicsom
2 fej fokhagyma
frissen őrölt bors

olívaolaj

a kelt tésztához:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 dl víz

továbbá:
házi kolbász
csemegekukorica
sajt

Elkészítés:
Az ajvárhoz a padlizsánt kettévágjuk, beirdaljuk, sózzuk és borsozzuk, majd alufóliával bélelt gáztepsire helyezzük. Megspricceljük olívaolajjal, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütjük. Másik tepsire helyezzük a megmosott, félbevágott paradicsomot és az egészben hagyott paprikát. A fokhagymafejek végét levágjuk, alufóliába helyezzük a vágással felfelé, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd becsomagoljuk. Ezt is a többi zöldség mellé tesszük. A készre sült zöldségeket nagy tálba szedjük, és letakarjuk alufóliával. A padlizsán belsejét kikaparjuk, a paprika és a paradicsom héját lehúzzuk, a fokhagyma húsát kinyomkodjuk. Az egészet krémesre turmixoljuk, tovább ízesítjük sóval és borssal. Üvegekbe kanalazzuk, a tetejükre kevés olajat öntünk, és lezárjuk.
A kelt tésztához a kétféle lisztbe morzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a cukrot, a sót és az olívaolajat. A víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük mindegyiket ajvárral, minden másodikra teszünk 1-1 szelet kolbászt, kevéske kukoricát és sajtot, majd betakarjuk egy másik tésztával. Forró, enyhén kiolajozott gofrisütőbe helyezzük, lenyomjuk, és 5-7 perc alatt készre sütjük.

Tipp: az ajvárt előre is elkészíthetjük, mivel üvegekben eltéve sokáig eláll.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...