Koskacukor: Citromkrémes máktorta gluténmentesen

2016. december 4., vasárnap

Citromkrémes máktorta gluténmentesen

Advent második vasárnapjára éppen ideje volt valami finom édességet hoznom. Ez az isteni finom citromkrémes máktorta, ami alapjában véve nem csak egészséges, hanem szénhidrátcsökkentett és gluténmentes is. Nálunk gyorsan elfogyott, igaz kis adagot készítettem, de tudjuk, hogy van ez ilyenkor. Sütemény hátán, sütemény és éppen ezért kell mindenből keveset, hogy minél többfélét kóstolhassunk és süthessünk.
A nyírfacukor termékei közül egyre többmindent választhatunk süteményeink elkészítéséhez, ilyen például a gluténmentes, vaníliaízű pudingpor is.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.








Citromkrémes máktorta gluténmentesen
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
10 dkg mák
10 dkg darált dió
5 dkg kókuszreszelék
4 tojásfehérje
2 tojássárgája
5 dkg nyírfacukor

a krémhez:
1 csomag Nyírfacukor gluténmentes, vaníliaízű pudingpor (8 dkg)
2 dl tej
1 dl citromlé
1 citrom reszelt héja
2 tojássárája
20 dkg mascarpone

a tetejére: 
kókuszreszelék

Elkészítés:
A tojásfehérjét a nyírfacukorral kemény habbá verjük. A mákot, a diót, a kókuszreszeléket és a tojássárgáját hozzáadjuk. Óvatosan összeforgatjuk, majd a sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután 2 lapba  vágjuk.
A krémhez a pudingport kikeverjük a tejjel, a citromlével és -héjjal, valamint a tojássárgájával, majd lassú tűzön krémesre főzzük. Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kihabosítjuk a mascarponéval.
Az egyik piskótalapot tálcára tesszük, megkenjük a krém felével, és ráhelyezzük a másik lapot. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, majd a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Tálalás előtt legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük




2 megjegyzés:

  1. Csodaszep torta lett,a mak-citrom parost meg imadjuk :)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam kettévágni mert nagyon lapos maradt a piskóta!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...