Koskacukor: Gyömbéres-narancsos és fahéjas-kardamomos keksz

2016. december 11., vasárnap

Gyömbéres-narancsos és fahéjas-kardamomos keksz

Ma már a harmadik gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún, nálunk meg megkezdődik a visszaszámlálás. Az egyik legszebb karácsonyunk biztos az idén lesz és az jövő év, pedig a legcsodálatosabban fog elkezdődni. Ebből azt hiszem már lehet sejteni, hogy miről is van szó. Nagy a készülődés itthon, sütés-főzés és a díszítés is megtörtént már. Ajándékok nagy része kipipálva, becsomagolva, úgyhogy jövő héttől most már jöhet egy kis pihenés is, ameddig lehet. :)
Ha már az ajándékoknál tartunk, készíthetünk a konyhában is, hiszen egy egyszerű és ízletes keksznek szerintem mindenki örül, ráadásul szívből készítjük és adjuk, aminél nagyobb öröm nem igen létezik.
A kekszeket a Cookori által forgalmazott kekszpecsétekkel szaggathatjuk és díszíthetjük, amihez többféle pecsét tartozik, így színesebbé varázsolhatjuk.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.






Gyömbéres-narancsos és fahéjas-kardamomos keksz
Hozzávalók 20-20 db-hoz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg hideg vaj
8 dkg nyírfaporcukor
2 tojás
2 narancs reszelt héja
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt, zöld kardamom
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a nyírfaporcukrot, belekockázzuk a vajat, és a tojással együtt gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a narancshéjat és a gyömbért, a másikhoz a fahéjat, a kardamomot meg a vaníliakivonatot. Átdolgozzuk mindkét tésztát, külön-külön fóliába csomagoljuk, és legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.
Az egyik tésztacipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, Delicia karácsonyi mintás kekszpecséttel kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 190 fokos sütőben 7 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Kekszesdobozban akár 1 hétig is eltarthatók.

Tipp: gasztroajándékként is elkészíthetjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...