Koskacukor: Kínai ötfűszeres-narancsos csirkemell, fűszeres áfonya szósszal és édesburgonyával

2016. december 21., szerda

Kínai ötfűszeres-narancsos csirkemell, fűszeres áfonya szósszal és édesburgonyával

Pár simítás, karácsonyi ebéd elkészítése, egy szuper desszert és karácsonyi kuglóf az, ami még hiányzik. A fa beszerzése kipipálva és ma fel is díszítettük. Eddig mindig megvártuk a 24-ét, de az idén mivel minden máshogy alakult és máshogy lesz, ezért most minden módosítás belefér.
Ünnepi ebédre vagy akár vacsorára is bátran elkészíthetjük ezt a fűszeres édeskés ételt, amihez a fűszereket könnyen beszerezhetjük a Fűszerész webshopjáról. Amennyiben nincs már rá lehetőségünk, érdemes szétnézni, mert rengeteg fűszer közül választhatunk, egy helyen van és könnyen elérhető.







Kínai ötfűszeres-narancsos csirkemell, fűszeres áfonya szósszal és édesburgonyával
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg szeletelt csirkemellfilé
a páchoz
2 teáskanál kínai ötfűszer
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál morzsolt kakukkfű

1 narancs leve
1 vöröshagyma
0,5 dl olaj

a fűszeres áfonya szószhoz
40 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
2 dl víz
1 dl száraz vörösbor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt gyömbér
vanílirúd
1/2 kávéskanál só
1 nagy evőkanál méz
1 csomag puncs ízű pudingpor (40 g)

1,5 dl görög joghurt

az édesburgonyához
4 édesburgonya
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1/2 teáskanál morzsolt rozmaring
1/2 teáskanál morzsolt kakukkfű
1/2 kávéskanál cayenne bors


Elkészítés:
A pác hozzávalóit turmixgépbe tesszük és kérmesre turmixoljuk, majd bepácoljuk a szeletelt csirkemellfilét és 1 óra hosszára hűtőbe helyezzük. Forró serpenyőben mindkét oldalát rövid idő alatt megsütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
Az friss vagy fagyasztott áfonyát a vízzel és a vörösborral felforraljuk, miközben hozzáadjuk az őrölt fűszereket, az egész vaníliarudat, a mézet és egy kevés sót. Miután összeforrtak az ízek és az áfonya is megpuhult, pudingporral kikevert joghurttal besűrítjük, de ekkor már alacsony hőmérsékleten főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Amennyiben nagyon sűrű lenne, víz hozzáadásával hígíthatunk rajta. Az állaga ne legyen olyan sűrű, mint egy pudingé, mert hűlés közben még sűrűsödik.
Az édesburgonyát meghámozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, fűszerezzük és sózzuk. Sütőpapírral bélelt tepsin elosztjuk, majd 200 fokos előmelegített sütőbe helyezzük kb. 30-40 percre.
A kész csirkemellett, sült édesburgonyával tálaljuk és fűszeres áfonyaszószt kínálunk mellé.




1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...