Koskacukor: Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóval

2016. december 25., vasárnap

Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóval

Viillám gyorsan eltelik ez a csodálatos 3 nap, amit annyira vártunk és amire szeretettel, odaadással készülődtünk arra törekedve, hogy minden tökéletes legyen. Még egy nap, amit feltétlen ki kell élvezni. Mi tényleg ezt tesszük, mert ilyenkor vendégségből megyünk vendégségbe úgyhogy, egész nap dőzsölés és pihenés megy, este meg a pihegés a nagy pocakkal. És ekkor gondolunk arra, hogy de jó lenne egy másik gyomor. :) Felmerül ilyenkor a kérdés, minek főzünk ennyit, ha úgysem tudunk többet enni, mint a többi napokon. De azért mégis más? Nem lehet kibírni, hiszen mégsem olyan, mint a többi nap. Akkor meg miről beszélünk? Szerintem egy évbe egyszer megengedheti mindenki magának. ;)
Akár ebédre, de még vacsorára is nyugodtan elkészíthetjük ezeket az isteni omlós csirkecombokat, ami mellé almás-gorgonzolás rizottót kínálhatunk.






Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóval
Hozzávalók 4 személy részére:
1 kg csirkecomb
4 dl tej
1 fej fokhagyma
1 evőkanál méz
2 rozmaringszál
4 kakukkfű szál
só, bors szerecsendió

az almás-gorgonzolás rizottóhoz:
8 dl forró húsalaplé
1 vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
20 dkg rizottó rizs
2 alma
15 dkg kockázott bacon
15 dkg gorgonzola
3 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt tárkony
1 teáskanál morzsolt kakukkfű

 őrölt fehérbors

Elkészítés:
A langyos tejbe elkverjük a mézet. A combokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval végül jénai tálba helyezzük. Aláöntjük a mézes tejet, a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a friss fűszernövényeket pedig melléjük helyezzük. Alufóliáva letakarva 180 fokos sütőbe 1 óra alatt puhára pároljuk, majd fólia nélkül további 10-15 percig sütjük.
A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott bacont és zsírjára sütjük, de nem ropogósra. Beletesszük a kimért rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük borral. Amikor beszívta jöhet két merőkanálnyi forró húsalaplé és folyamatosan tovább adagolva kevergetés közben. Mindig csak akkor adjunk hozzá egy-egy kanállal, amikor már magába szívta. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd amikor már félig megfőtt a rizs adjuk hozzá. Ekkor megszórjuk tárkonnyal és kakukkfűvel. A rizottónk akkor van kész, amikor még éppen egy kicsit roppan a rizs. Levesszük a tűzhelyről hozzáadjuk a vajat és belemorzsoljuk a sajtot, végül sóval és borssal ízesítjük. Addig keverjük, amíg a sajt éa a vaj teljesen el nem olvad.
Tálalásnál a rizottóból tányérra kanalazunk, elhelyezzük rajta a combokat és egy pár gerezd sült fokhagymát. Végül meglocsoljuk a csirke szaftjával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...