Koskacukor: Réteges juhtúrós pogácsa

2016. december 31., szombat

Réteges juhtúrós pogácsa

Azon gondolkodtam, hogy az év utolsó napjára, milyen receptet hozzak. Hiszen már mindenki megsütött mindent, lassan felkészülünk az estére és mulatni megyünk, vagy éppen otthon töltjük a szeretteinkkel a szilvesztert. Mégis kerestem valami sós süteményt, ha mégis valaki még gyorsan begyúrna egy fantasztikus juhtúrós tésztát, akkor nem kell várni tovább, mert estére biztos elkészülünk vele.
Mi most izgatottan várjuk itthon a 2017-es évet, amiről már tudjuk, hogy nekünk a legnagyobb szerencsét, boldogságot fogja hozni. A hidegtálat ismét elkészítettük, a lencsefőzelék holnapra megfőzve, úgyhogy most már jöhet a pihenés.

Gazdagságban, békességben és boldogságban kívánok mindenkinek boldog új évet!




Réteges juhtúrós pogácsa
Hozzávalók 1 gáztepsihez
15 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg libazsír
15 dkg juhtúró
2 evőkanál tejföl
2 kávéskanál só
50 ml langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás

a réteghez:
10 dkg juhtúró
1-2 evőkanál tejföl

a tetejére:
1 tojás sárgája

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot, majd 15 percre félre tesszük.
A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a libazsírt, a tejfölt, a sót és a tojást. A tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk a tésztát. Kelesztő tálba tesszük 2 órát pihentetjük hűtőbe. Lisztezett felületre borítjuk, 2-3 mm vékonyra kínyújtjuk, megkenjük tejfölös juhtúrúvól, majd feltekerjük a keskenyebbik oldalánál fogva. Az így kapott rudat, balról jobbra ismét tekerjük, visszahelyezzük a tálba és 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Lisztezett felüleleten kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-30 perc után megkenjük tojássárgájával és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 10-12 percre.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...