Koskacukor: Tofis diós csók

2016. december 22., csütörtök

Tofis diós csók

Karácsony nem telhet el valamilyen diós sütemény nélkül. Tudom, tudom... zserbó és a diós bejgli nélkül el sem kezdődhet. Anyukám és anyósom is zserbóval készül, ráadásul anyunál még a szokásos mákos és diós bejgli is lesz, így én inkább ezt most kihagyom.
Kisebb falatokkal készültem, ami szintén sokáig eláll dobozba tárolva, így bátran ezt is elkészíthetjük hamarabb.








Tofis diós csók
Hozzávalók 30 db-hoz:
12,5 dkg darált dió
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölylliszt
2 tojás sárgája
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
8 dkg nyírfacukor
2 evőkanál citromlé
1/2 citrom reszelt héja

a tetejére:
5 dkg sós karamell
5 dkg 50%-os kakaótartalmú étcsokoládé
felezett dióbél

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a diót, a nyírfacukrot, a citromlevét és reszelt héját. Hozzáadjuk  a két tojás sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat. Összeállítjuk a tésztát, fóliába csomaglva legalább 1 órára hűtőbe helyezzük. Kisebb golyókat formázunk a tenyerünkkel, a hüvelykujjunkkal benyomjuk, egy mélyedést készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 8-10 percre.
Korábbi bejegyzésemben leírt recept alapján elkészítjük a sós karamellt. Amennyiben sima csokisat szeretnénk, akkor dupla mennyiségű csokoládéra lesz szükségünk. A karamellt és az olvasztott étcsokoládét összekeverjük, a megsült és kihűlt kekszek közepére kanalazunk belőle és még rögtön ezután egy-egy felezett dióbelet helyezünk rá.
Miután megdermedt a csokoládé dobozba tárolva sokáig tárolható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...