Koskacukor: Tökmagos-tökmaglisztes cipó

2016. december 6., kedd

Tökmagos-tökmaglisztes cipó

Egyik kedvenc kenyerem lett az elmúlt időszakban, ami annak köszönhető, hogy kipróbáltam a tökmaglisztet. Azóta már házi metélt készítéséhez is kipróbáltam, ami szintén nagyon finomra sikerült. Valóban érdemes néha berakni egy-egy újdonságot a kosárba vásárlás közben és kipróbálni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi válhat a kedvencünkké.
A Bijobolt.hu webáruházon keresztül rengeteg alapanyagot gyűjthetünk össze az elkészítéséhez, többek között tökmaglisztet is.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.






Tökmagos-tökmaglisztes cipó
Hozzávalók
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg liszt + kevés a formázáshoz
10 dkg tökmagliszt
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál tökmagolaj
3 evőkanál tökmag
1 evőkanál almaecet
1,5 dkg friss élesztő
4 dl víz

továbbá:
olaj
víz
tökmag

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, a víz kivételével elvegyítjük bennük a többi hozzávalót. A vizet folyamatosan adagolva rugalmas, könnyű, kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Lisztezett kelesztőtálban, lefedve, szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük. A kelesztési idő felénél óvatosan átgyúrjuk, majd visszatesszük, és tovább kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd fejjel lefelé konyharuhával bélelt, viszonylag kisebb, kerek tálba helyezzük.
Előmelegített, 200 fokos sütőben egy magas, kerek vaslábast vagy jénait fedelestől addig melegítünk, amíg a tészta duplájára nem kel. A lábast kivesszük, leemeljük a tetejét. A belsejét olajjal, papírtörlő segítségével vékonyan kikenjük. Beleborítjuk a megkelt tésztát, alaposan megspricceljük vízzel, megszórjuk tökmaggal, majd lefedjük. Betoljuk a sütőbe, és a hőmérsékletet 180 fokra csökkentjük, majd a kenyeret 45-50 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...