Koskacukor: Sült császárhús füstös babbal

2017. január 24., kedd

Sült császárhús füstös babbal

Hamarosan az idén is sor kerül a sorozatos disznóvágásokra, csak várjuk még az enyhébb időt. A malackák gondolom még nem készültek fel, viszont én előttem ilyenkor mindig a húsvéti sonka lebeg. Ezután én már csak a húsvétra tudok gondolni, pedig még egy kicsit azért várni kell rá. Bár a feburár rövid hónap, márciusban már többet süt a nap és ezt követi az április, amikor meg már úgyis rá vagyunk hangolódva. Csak pozitívan! Na, jó most maradjunk annál, hogy még január végénél tartunk és elmentünk venni egy jó húsos császárhúst, ami mellé egy hosszan főzött füstös babot kínálunk.
Az elkészítéséhez a Fűszerész által forgalmazott fűszereket használtam. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.










Sült császárhús füstös babbal
Hozzávalók 4 személyre
1 kg bőrös császárhús
2 vöröshagyma
1,5 dl ketchup
3 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál Worchestershire szósz
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 kávéskanál őrölt fahéj
frissen őrölt fekete bors


a babhoz:
50 dkg beáztatott száraz fehérbab
15 dkg felkockázott füstölt sonka
2 vöröshagyma
4 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
2 evőkanál Worchestershire szósz
2 evőkanál mustár
2 teáskanál füstölt édes paprika
1 teáskanál füstsó
frissen őrölt fekete bors
őrölt ancho csili
víz

Elkészítés:
A császár bőrös oldalát hosszában és keresztben is beirdaljuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Alaposan a húsba dörzsöljük, amit fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe teszünk. Másnap jénaiba helyezzük, és alufóliával lefedjük. Előmelegített, 170 fokos sütőben 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk. Eltávolítjuk a fóliát, a húst a bőrös oldalával felfelé visszatesszük a sütőbe, és 200 fokon 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
A babhoz a vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Az olajat – lehetőség szerint vaslábasban – felhevítjük, majd pár percig dinszteljük rajta a vöröshagymát. A füstölt sonkát és a fokhagymát is rátesszük. A balzsamecetet, a mézet, a Worchestershire szószt és a mustárt elvegyítjük benne, hozzáadjuk a babot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor felforrt a ragu, fűszerezzük. Lefedve, kis lángon 3-4 óra alatt puhára főzzük. Főzés közben – ha szükséges – a folyadékot pótoljuk. A sült császár mellé tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...