Koskacukor: Vaníliás joghurt kakaós granolával

2017. január 29., vasárnap

Vaníliás joghurt kakaós granolával

Készíthetünk néha reggelire is desszertet, vagy olyan desszertet, amit akár később vacsorára is el lehet fogyasztani. Röviden fogalmazva bármikor ehetjük, mert egészséges és tele van vitaminnal, nem beszélve arról, hogy laktató és nagyon finom. Sokszor mondják, hogy ami egészséges és diétás, az nem biztos, hogy finom is. Ezt cáfolnám, mert ha megnézzük a receptjeimet a legtöbb ilyen változatban készül. Nem azért, mert folyamatosan fogyózunk, hanem mert tudatosan étkezünk és odafigyelek arra, hogy mindenféle étel kerüljön az asztalra. A cukrok és szénhidrátok csökkentett mennyiségével. Ettől függetlenül bármikor eltérhetünk a recepttől, mert természetesen nem várom el senkitől, hogy egyből kezdje cukormentesen, szerintem ehhez hozzá kell szokni és egy idő után már az lesz természetes. Ez pont olyan, hogy valaki sósabban vagy éppen sótlanabbul fogyasztja az ételt.
A sok-sok magvakat és aszalt gyümölcsöket az Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC webshopjából könnyen beszerezhetőek.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.







Vaníliás joghurt kakaós granolával
Hozzávalók 2 pohárhoz:
3 dl görög joghurt
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 teáskanál méz
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál szilvalekvár
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 szeletelt banán

a kakaós granolához:
20 dkg zabpehely
5 dkg dió
5 dkg kesudió
2 evőkanál lenmag
1 evőkanál chiamag
5 dkg aszalt füge
5 dkg aszalt szilva
5 dkg mazsola és aszalt áfonya vegyesen
3 evőkanál szilvalekvár
2 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál dióolaj
1,5 dl préselt szilvalé
1 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Először a granolát készítjük el. A zabpehelyben elvegyítjük a feldarabolt dióféléket és a magvakat. A szilvalekvárhoz adjuk a kakaóport, a dióolajat, a szilvalevet és a mézet, majd őrölt fahéjjal fűszerezzük. Az egészet simára keverjük, és a zabpelyhes keverékhez forgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben megpirítjuk. A felkockázott aszalt gyümölcsöket még melegen hozzáadjuk, majd hűlni hagyjuk.
A görög joghurtban elvegyítjük a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliakivonatot, a mézet és a citromhéjat. A szilvalekvárt kevés őrölt fahéjjal ízesítjük. A poharakba 1-1 evőkanál lekvárt kanalazunk, erre jön a kakaós granolából 4-4 evőkanállal, majd elosztjuk rajtuk a vaníliás joghurtot. A tetejüket a szeletelt banánnal és kevés granolával díszítjük.

Tipp: a maradék granolát jól záródó dobozban vagy üvegben tároljuk.



1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...