Koskacukor: Stromboli

2017. február 17., péntek

Stromboli

Hihetetlen mennyire telik az idő. Emlékszem sokszor a januári hónap volt a leghosszabb az évben, a hideg és a sötétség miatt, de most csak azt veszem észre, hogy jövőhét után már március van. Tudom, ha nem unatkozik az ember, akkor mindjárt máshogy telik el egy nap. A picurkánk csak nő, mint egy gomba, megállíthatatlanul és meglátszik, hogy gasztro családból való, mert az étvágy is bőséges.
De, hogy mi is néha visszatérjünk a régi kerékvágásba és megtartsunk egy bűnözős, tévézős estét, bizony időbe el kell kezdenem a készülődést. De egy ilyen szuper töltött kelt tésztát, bármikor összehozhatunk, amihez végül nincs szükség egyszerre sok időre.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.







Stromboli
Hozzávalók 1 rúdhoz
15 dkg fehér tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
kb. 2 dl víz
a fűszeres paradicsomszószhoz:
20 dkg darabolt konzervparadicsom
1 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál morzsolt rozmaring
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
1 kávéskanál morzsolt zellerlevél
1 kávéskanál morzsolt petrezselyemzöld
1/2 kávéskanál őrölt fekete bors


továbbá:
10 pepperoni
10 dkg szeletelt camembert
10 dkg reszelt mozzarella
6-8 olajos lében eltett aszalt paradicsom
20 dkg kockára darabolt főtt, füstölt sonka
1 lila hagyma kockákra vágva
a tetejére:
1 tojássárgája
1-2 evőkanál szezámmag

Elkészítés:
A tésztához a kétféle lisztet kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a sót és az olívaolajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálban hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
A paradicsomot felforraljuk a fűszerekkel és a balzsamecettel, majd hűlni hagyjuk, és krémesre turmixoljuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, és letakarva 30 percet pihentetjük. Hosszúkás, kb. 1/2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Sütőpapírra helyezzük. Hosszában, középen bőven megkenjük a fűszeres paradicsomszósszal, megszórjuk a mozzarellával, elosztjuk rajta a camembert-t, az aszalt paradicsomot, a füstölt sonkát és a lila hagymát. Bal és jobb oldalon annyi helyet hagyunk, hogy fel tudjuk hajtani. Miután megtöltöttük, előbb az alját és a tetejét, majd jobbról és balról is ráhajtjuk a tésztát. Figyeljünk arra, hogy ne legyen lisztes, mert akkor nem tapad össze, sütés közben szétnyílik. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal. Sütőlapátra helyezzük, majd a pizzakővel együtt előmelegített sütőbe helyezzük. A lapát segítségével ráhúzzuk a kőre, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...