Koskacukor: Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval

2017. március 9., csütörtök

Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval

Hűha, jól lemaradtam... De igazából bármikor elkészíthető egy finom tökmaglisztes házitészta és egy jó pestoval kiegészítve ízletes ebédet varázsolhatunk. Hogy miért írtam azt, hogy lemaradtam? Ez a receptem, még a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában jelent meg, de a sok karácsonyi süteményekkel és menükkel való bombázásom közepette megfeledkeztem erről a viszonylag gyors tészta receptről. Igazából, csak a tésztával kell bajlódni, de aki jártas benne és szokott otthon készíteni, annak ez sem jelent problémát. Szerintem a házi tésztának nincs párja, csak sajnos én sem érek rá mindig gyúrni és nyújtani, egyszerűbb levenni a polcról és gyorsan megfőzni. Viszont tökmaglisztes tésztával nem igen találkozunk és emiatt érdemes vele próbálkozni, mert nagyon jó karakterest ízt ad így az egésznek.
A hozzávalóka a Bijo webáruházból könnyen beszerezhetitek.






Házi tökmaglisztes tészta tökmagos pesztóval
Hozzávalók 2 személyre
8 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
4 dkg tökmagliszt
1 kávéskanál só
2 L-es tojás
1 evőkanál víz

a pesztóhoz:
4 dkg rukkola
6 bazsalikomlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld
3 evőkanál tökmag
1 dl tökmagolaj
5 evőkanál parmezán
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál fehérborecet
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors


továbbá:
2-3 evőkanál olvasztott vaj
a tálaláshoz:
3 dkg pirított fenyőmag
3 dkg pirított tökmag
reszelt parmezán

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a sót, a tojást és a vizet, majd összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A pesztó hozzávalóit turmixgépben krémesre turmixoljuk.
A tésztát 4 részre osztjuk. Tésztanyújtó géppel, 5-ös fokozaton kinyújtjuk, meglisztezzük, összehajtjuk, ismét kinyújtjuk. A műveletet még 3-4 alkalommal megismételjük. Akkor jó, amikor a tészta már nem szakad. A végén a gépet 5-ös fokozaton hagyva széles metéltre vágjuk, lisztezett konyharuhára vagy terítőre tesszük. Forrásban lévő, sós vízben 5-7 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, olvasztott vajban megforgatjuk. A tökmagos pesztóval, pirított magvakkal és parmezánnal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...