Koskacukor: Kávés-vaníliás madeleine

2017. március 14., kedd

Kávés-vaníliás madeleine

Régóta furdal a kíváncsiság, hogy milyen jellegű sütemény a madeleine, mert még korábban soha nem ettem. Vendégségben sem kínáltak meg, még hasonlóval sem, nekem meg nem volt itthon ilyen sütőformám. A beszerzés tervezése is folyamatban volt, míg a Cookoritól kaptam egyet. Érdemes szétnézni a webshopban, mert rengeteg sütőforma, főzéshez szükséges kellékkel találkozhatunk és a legjobb, hogy egy helyről megtudjuk rendelni. Amint megérkezett, bújtam a netet, hogy milyen ízben készíthető és melyik recept lehet az, amiben nem csalódok. Közben rájöttem, hogy hasonlít a kevert tésztához, kicsit vajasabb jellegű a tészta, mint mondjuk egy muffiné és természetesen tömörebb is. Készíthetjük kicsit édesebbre is a megszokottnál, hiszen egy-egy falatokról van szó. Ez a kávés-vaníliás változata tökéletesen illik egy délutáni kávé mellé, de ha jön hozzánk valaki, előkapva a szekrényből bármikor megkínálhatjuk, ráadásul viszonylag sokáig tárolható.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.








Kávés-vaníliás madeleine
Hozzávalók 24 db-hoz, 2,5 dl-es bögrével mérve
1/2 bögre fehér tönkölyliszt
1/2 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál azonnal oldódó kávépor
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 bögre olvasztott vaj (12 dkg) + 1 evőkanál a formához
3 tojás
1/3 bögre nyírfacukor
1 evőkanál kókuszcukor
1 evőkanál méz
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a kávét és a sütőport. A tojást felverjük a kétféle cukorral, a mézzel, majd hozzáadjuk a vajat. Vaníliakivonattal és a vaníliarúd magjaival ízesítjük. Hozzádolgozzuk a száraz keveréket. 2 órára hűtőbe tesszük, majd habzsákba szedjük. A madeleine sütőformát kikenjük olvasztott vajjal, és megtöltjük a tésztával, vigyázva arra, hogy a mélyedéseket ne nyomjuk tele színültig.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük. A kész süteményt rögtön kivesszük a formából, és a maradék tésztát is kisütjük. A madeleine-t rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...