Koskacukor: Aszaltparadicsom-szószos tortellini

2017. május 25., csütörtök

Aszaltparadicsom-szószos tortellini

Nyáron paradicsom szezonban érdemes elgondolkodni, hogy télire mit is lehetne belőle készíteni, elraktározni. Az aszalt paradicsommal még nem próbálkoztam, de az idén biztos szerepelni fog a repertoárban. Egyébként is, ha már anyuka lettem éppen ideje nagyobb figyelmet fordítanom a befőzésre, raktározásra a friss alapanyagokból. Bébi ételekhez folyamatosan keresem a friss, vegyszer mentes alapanyagokat, mint például anyukám kerti zöldségei, gyümölcsei. Ameddig lehet megkímélem a felesleges vegyszerektől, minél később kapja, annál jobb. Szerintem ezzel mindenki egyet ért.
A házi tésztának azt mondom még mindig nincs párja, csak egy kicsit időigényes, főleg, ha ilyen cuki kis tortelliniket szeretnénk varázsolni az asztalra. A Cookori által forgalmazott tésztavágó henger viszont egy kicsit megkönnyíti a dolgunkat, mert nem nekünk kell egyforma kockákat vágni, így viszonylag haladósabb lesz az ebéd elkészítése.
A recept megjelent  Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.







Aszaltparadicsom-szószos tortellini
Hozzávalók 2 személyre
a tésztához:
10 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tojás
1 csipet só
kevés rétesliszt

a sonkakrémhez:
15 dkg főtt, darabolt füstölt sonka
10 dkg edami sajt
2-3 evőkanál tejföl
frissen őrölt bors


továbbá:
10 db olajban eltett aszalt paradicsom darabolva
8-10 bazsalikomlevél
1 rozmaringág levelei
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors


a tetejére:
reszelt parmezán

Elkészítés:
A kétféle liszthez adjuk a tojást, a sót, és dagasztógép segítségével összeállítjuk a tésztát, simára dolgozzuk. Amennyiben szükséges, 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá.
A sonkakrém hozzávalóit késes robotgépben krémesre turmixoljuk.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd a tésztavágó hengert végighúzzuk rajta. Az így kapott kockákat félretesszük, a maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg el nem fogy.
Mindegyik négyzet közepére 1 kisebb teáskanálnyi tölteléket teszünk, körülötte finoman megkenjük vízzel. A 2 szemben lévő csücskét egymásra hajtjuk, majd a tészta széleit a töltelék mellett jól összenyomjuk. Az így kapott háromszög alsó 2 csúcsát egymásra hajtjuk, réteslisztben meghempergetjük.A kész tortellinit lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Közben nagyobb serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a felaprított friss fűszereket és a zúzott fokhagymát. Pár perc alatt megpirítjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A megfőtt és leszűrt tésztát rászedjük, és megforgatjuk benne. Reszelt parmezánnal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...