Koskacukor: Paradicsomos-mézes oldalas, hasselback burgonyával

2017. szeptember 13., szerda

Paradicsomos-mézes oldalas, hasselback burgonyával

Holnap pont oldalast készülök sütni, de most a gyorsaság kedvéért maradok a jó öreg hagyományos módont, simán fokhagymával megtűzdelve és sóval, borssal megszórva, mellé pedig habos burgonyapürét készítek. Viszont, akinek van ideje, ebben a formában szerintem még finomabb. Őszintén ezt már hónapokkal ezelőtt fotóztam, de valahogy elveszett a többiek között, úgyhogy kicsit késve, de szerintem ősz felé közeledte válik inkább csak alkalmassá ez a recept. Nyáron legalábbis kevésbé kívánjuk a zsírosabb ételeket.








Paradicsomos-mézes oldalas, hasselback burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére
1 kg oldalas
1 konzerv paradicsom
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl ketchup
1/2 dl almaecet
2 nagy evőkanál méz
50 ml olaj
2 teáskanál morzsolt bazsalikom
2 teáskanál morzsolt majoránna

frissen őrölt bors

a burgonyához:
8 kisebb sárga burgonya
4 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1/2 kávéskanál őrölt fehérbors
1/4 kávéskanál őrölt feketebors


Elkészítés:
Az oldalast sózom és borsozom, majd egy jénai tepsibe helyezzük. Maradhat egészben, de fel is darabolhatjuk. A pác hozzávalóit késes robotgépbe tesszük és krémesre aprítjuk és az oldalasra öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 1,5 óra alatt puhára pároljuk. A burgonyákat alaposan megmossuk, mélyen és sűrűn beirdaljuk és megsózzuk. A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a fűszereket és egy ecset segítségével bevisszük a burgonya "szeletek" közé. Előmelegített 180 fokos sütőbe 40-45 perc alatt készre sütjük.
Amennyiben van lehetőségünk és akkora sütőnk, a hús sülési idejének a felénél betehetjük a burgonyát mellé, így egyszerre elkészül. Ha nincs, akkor alufólia alatt melegen tartjuk addig az oldalast.
Friss salátával is tálalhatjuk!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...