Koskacukor: Túrógombóc fűszeres almaszósszal és vaníliasodóval

2017. szeptember 16., szombat

Túrógombóc fűszeres almaszósszal és vaníliasodóval

A túrógombóc kicsi korom óta a kedveneim közé tartozik, de anyukám mindig csak a hagyományos változatát készítette, édes tejföllel meglocsolva. Én már több verziót kipróbáltam, de maga a gombóc elkészítési arányain nem változtattam már egy ideje, mert úgy érzem azt sikerült eltalálnom. Lehet nem a legszebben formálható és nem is lesznek olyan igazi gombóc alakúak, de azt szeretem benne, hogy lágy és nem az a fajta, amibe beleáll a villa. A titka még a házi túró, szerintem boltival nem finom. Most fűszeres almaszószt készítettem hozzá, meg a vaníliasodó sem maradhatott el. Ilyenkor ősszel imádoma az almás finomságokat. A kedves férjemnek mindez csak desszert, nekem viszont egy tartalmas leves utáni kiegészítő főétel.








Túrógombóc fűszeres almaszósszal és vaníliasodóval
Hozzávalók 4-6 személy részre:
60 dkg házi túró
4 tojás
2 evőkanál nyírfacukor
10 evőkanál búzadara
citrom reszelt héja

a morzsához:
2 evőkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa

a fűszeres almaszószhoz:
1 kg alma
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál gyömbér
2 evőkanál nyífacukor
1 dl rozé
1 dl víz
1 evőkanál vaníliás pudingpor

a vaníliasodóhoz:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
4 tojás sárgája
2 evőkanál nyírfacukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A túrót kikeverjük a tojással, elvegyítjük benne a nyírfacukrot, a búzadarát és a citrom reszelt héját, majd 2 óra hosszát hűtőbe pihentetjük. Addig elkészítjük az almaszószt és a vaníliasodót.
Az almaszószhoz az almákat meghámozzuk, kisebb kockákra daraboljuk és egy kisebb lábasba tesszük. Megszórjuk a fűszerekkel, a nyírfacukorral és végül felöntjük rozéval. Fedő alatt puhára pároljuk. A vaníliás pudingport vízben elkeverjük és ezzel sűrítjük a megpuhult almaszószunk.
A vaníliasodóhoz a tejet és a tejszínt kimérjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a nyírfacukort és a vaníliás pudingport, majd simára keverjük. Közepes láng felett sűrűre főzzük. Amennyiben rendelkezünk hőmérővel 80 fokot kell elérni, ezután levesszük és tovább keverjük, amíg egy picit visszahűl. Így nem fő meg a tojás és sima, krémes marad.
A túrós masszát kivesszük a hűtőből, gombócokat formálunk, majd forró vízbe helyezzük és két részletben megfőzzük pár perc alatt.
Közben a zsemlemorszát vajon megpirítjuk. A kifőtt gombócakt egyből a morzsára helyezzük. Mielőtt összetörnénk várunk egy kicsit, hogy dermedjen így sokkal könnyebben megtudjuk forgatni benne. Tányérra helyezzük és végül forró fűszeres almaszósszal és vanília sodóval meglocsolva tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...