Koskacukor: Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval

2017. november 12., vasárnap

Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval

Márton napra kaptam anyától két libacombot, meg a meg a mellét, így nem volt kérdés, hogy mi lesz hétvégén az ebéd. Tegnap a szokásos hó eleji bevásárló körúton voltunk Szegeden, mert hát nálunk... nehéz beszerezni egy-két olyan dolgot, amire szükségünk lehet. Ilyen volt az Emmának hol vegyünk csizma és téli kabát kérdés is. Aztán végül horror áron sikerült találni, pedig még nem is jár, de kénytelen voltam bőr csizmát venni, ugyanis a tizedik próba után már kezdtem feladni. Hogy tudnak olyan csizmát gyártani, amit felhúzásnál csak úgy lehet ráadni a gyerekre, hogy kicsavarodik a lába, jah és a cipzárt nem lehet felhúzni, mert nem éri be. A nadrág szárát se kívül se belül nem lehet hordani. Tehát amikor már kezdtem feladni, megtaláltuk a csizmát, ami passzolt Emma lábára. Végül lett téli kabát is az overál mellé, mert hát az is kell, ha autókázunk vagy éppen biciklizünk, mert így csak kényelmesebb. Na jó, azt hiszem ruházat télire befejezve. Remélem egyenlőre nem növi ki azokat, amiket most vettünk. Nagy szusszanás este, ma meg jött a szokásos egész napos konyhai menetelem. Emmának háromféle étel a tűzhelyen, a liba a sütőben, ami 4 óra alatt el is készült és végül a rizottó, meg a süti, amiből már csak holnap eszünk, mert elfelejtettem, hogy bizony ennek nem árt legalább egy fél napot, ha áll a hűtőben.








Vörösborban sült rozmaringos liba, lilakáposztás rizottóval
Hozzávalók:
1 kisebb liba (de lehet csak comb, vagy mell)
3 dl vörösbor
1 nagy narancs
4 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt feketebors


a rizottóhoz:
1 vöröshagyma
1 kicsi lilakáposzta
2-3 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál őrölt kömény

fehérbors
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg arborio rizs
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsalaplé
5 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A liba combját, mellét illetve egyéb részeit besózzuk. A többi fűszert kimérjük egy tálba. A besózott húst tepsibe helyezzük, aláöntjük a vörösbort és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A narancsot felkarikázzuk és a libahúsra tesszük. Alufóliával lefedve, 170 fokos sütőbe helyezzük 3,5-4 óra hosszára.
Az utolsó 1 órában elkészítjük a rizottót. A vöröshagymát megpucoljuk és a lilakáposztával együtt apró kockára daraboljuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Megszórjuk sóval, fehérborssal, őrölt köménnyel és meglocsoljuk balzsamecettel. Amikor már félig megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a rizst, pirítjuk pár percig, majd felöntjük fehérborral. Miután elforrta, jöhet a két merőkanálnyi forró húsleves és folyamatosan hozzáadva főzzük puhára a rizst úgy, hogy még éppen roppanós maradjon. Végül beletesszük a vajat és a parmezánt és belekeverjük. Tálalás előtt pár percig hagyjuk állni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...