Koskacukor: Aszalt gyümölcsös briós

2017. december 25., hétfő

Aszalt gyümölcsös briós

Az idén se stollen, se panettone illetve társai nem került az asztalra. Az utóbbival a forma volt a legnagyobb problémám, mert nem találtam. Bár sok helyre nem is tudtam már eljutni a napokban, így maradt ez az egyszerű briós. Nagyon finom édes kalács, rumos aszalt gyümölccsel. Akár reggelire, vagy éppen egy tea vagy kávé mellé, de desszertként ebéd után is kitehetjük az asztalra az apró sütik mellé. Igazából bármikor megsüthetjük, nem csak az ünnepekre.











Aszalt gyümölcsös briós
Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 kávéskanál só
1 tojás
2,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
10 dkg puha vaj
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg vörös áfonya
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt sárgabarack
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2 dl víz

tetejére:
1-2 evőkanál tej

szóráshoz:
porcukor

Elkészítés:
A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne porcukrot és a sót, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és a langyos tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Miután már egészen jól összeállt, több részletben beledolgozzuk a vajat. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra daraboljuk, majd az áfonyával és a mazsolával együtt tálba tesszük. A rumot vagy rumaromát a vízhez adjuk és ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Amíg kel a tészta, addig áztatjuk benne. Leszűrjük, jól kinyomjuk belőle a rumos vizet. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kicsit ellapítjuk, közepére halmozzuk az aszalt gyümölcsöt, elterítjük egyenletesen, majd feltekerjük. 6 egyenlő részre vágjuk, óvatosan a tésztába dolgozzuk a gyümölcsöket, végül cipókat formálunk. Kenyérformába sorakoztatjuk szorosan egymás háta mögé. Letakarva duplájára kelesztjük. Megkenjük tejjel, majd előmelegített 180 fokos, gőzös sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. A felénél érdemes alufóliával letakarni, ha nagyon pirulna a teteje. Miután megsült, rácsra helyezzük, miután kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...