Koskacukor: Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával

2017. december 22., péntek

Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával

Már csak két nap. Az ajándékok becsomagolva, a díszekkel kész vagyok, bár többet szerettem volna készíteni, de ennyi fért bele az időmbe. Viszont végre az idén először, kb. 5 éve próbálok már habcsókot készíteni, de most sikerült. Első villanysütő az életemben, azt hiszem ez kellett hozzá. Még egy kis süti, kalács, meg az ünnepi menü és szilveszterig kifújtam magam.







Mézes-gyömbéres csirkecombok, áfonyás körte kompóttal és édesburgonyával
Hozzávalók (4 személy részére):
4 csirkecomb
2 evőkanál méz
50 ml olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1 ujjnyi reszelt gyömbér
2 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
1,5 dl száraz fehérbor

az áfonyás körte kompóthoz:
4 körte
2 evőkanál aszalt áfonya
2 evőkanál mazsola
3 karika gyömbér
4 karika citrom
3 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat

az édesburgonyához:
3-4 édesburgonya

frissen őrölt bors
2 teáskanál morzsolt rozmaring
3-4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A mézet és az olajat kikeverjük a zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és a reszelt gyömbérrel. A combokat egyesével sózzuk, borsozzuk. Megkenjük a mézes páccal, majd megszórjuk rozmaringgal. Tepsibe helyezzük, aláöntjük a fehérbort, majd letakarjuk alufóliával és előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben eltávolítjuk a fóliát és így toljuk vissza a sütőbe, ropogósra sütjük a bőrét.
A kompóthoz a körtéket cikkekre daraboljuk, a magházakat eltávolítjuk. Az aszalványokkal együtt feltesszük főni, annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Beletesszük a karikázott gyömbért, a citromot és cukorral, vanília kivonattal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a körték meg nem puhulnak. (De ne főzzük szét!)
Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkarikázzuk, majd meglocsoljuk olajjal és jól megforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymás mellé. Végül megszórjuk sóval, borssal és rozmaringgal. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és 20-25 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...