Koskacukor: Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütőtökös rizottóval

2017. december 29., péntek

Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütőtökös rizottóval

Pont karácsony előtt készült ez az ünnepi ebéd, amiből még Emmának is jutott. Hát, hogyne jutott volna, inkább teszek félre neki először, aztán szedünk mi. Nagyon ízlett neki, gyorsan elfogyott a kis adagja. Annyira örülök, hogy elfogad mindent amit főzök neki. Abszolút nem válogatós. Nem is tudnék olyat mondani, amit ne evett volna meg. Jó a spenóthoz kell egy kis banán, de amikor kicsi voltam én is édesen szerettem. Imádom amikor tömi a pocakját, olyan jó ízűen tud enni, hogy öröm készíteni neki bármit. Szerencsém van, mert az apukája is ilyen, így tényleg nagyon nagy kedvvel főzök bármit nekik.









Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütőtökös rizottóval
Hozzávalók (4 személy részére):
a zöldborsos csirkemellhez:
80 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
2 teáskanál zöldbors 
frissen őrölt bors


a gesztenyés-sütőtök rizottóhoz:
20 dkg arborio rizs
2 teáskanál morzsolt zsálya
20 dkg darabolt sült gesztenye
20 dkg apróra kockázott sütőtök
1 dl fehérbor
1 liter forró húsalaplé
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
frissen őrölt bors


Elkészítés:
A csirkemellfilét közepes kockára daraboljuk. A vörös és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsot és a hagymával együtt pirítjuk. Ráhelyezzük a csirkemell kockákat, fehéredésig sütjük, felöntjük fehérborral, végül lefedve puhára pároljuk. A tejszínnel kikeverjük a keményítőt és a csirkemell raguhoz adjuk, besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.
A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsályát és a rizst, lepirítjuk. Ezután felöntjük borral, megvárjuk amíg beszívja, majd beletesszük a sütőtököt, és felöntjük 2-3 merőkanálnyi húsalaplével. Folyamatosan keverve addig főzzük és addig adagoljuk a húsalaplét, amíg a sütőtök és a rizs meg nem puhul. Az utolsó pillanatokban beleszórjuk a feldarabolt sült gesztenyét. (Amennyiben szükséges lenne még húsalaplé, de már nincs, pótolhatjuk kevés vízzel.) Amikor elkészült, levesszük a tűzről, beletesszük a reszelt parmezánt és a vajat, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...