Koskacukor: Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk

2015. január 20., kedd

Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk

Tudtátok, hogy a fánk története Bécsben kezdődött? És azt is, hogy egy véletlen folytán került az asztalra ez a finomság? Bécsben élt egy Krapfen nevű pék, aki nagyon finom kenyereket sütött, de sajnos elhunyt. Ezután özvegy felesége vette át az ipart, viszont a gyorsasággal még hadilábon állt. Úgy járt egyszer, hogy a megrendelésekkel megkésett és az emberek ezért számos rossz megjegyzést róttak rá. Krapfenné megelégelte és dühébe a kenyér tésztáját a forró olajba vágta, amiből végül ízletes csemege sült ki. Ezek után többször készült a városlakók számára.
Nálunk inkább farsangi fánkként ismert és ebben az időszakban készítik leginkább. Bevallom én is. Egy évben egyszer sütök, ilyenkor. Nem mondom, hogy nem szeretjük, de valljuk be frissen a legjobb és 2-3 darabot nem igazán lehet sütni. Ráadásul tudjuk, hogy nem a legegészségesebb édesség közé tartozik.
Igazi házi áfonya lekvárral töltöttem meg, amit még augusztusban készítettünk anyával. Isteni lett! Most bontottam fel először, és egyből megfogadtam, hogy az idén többet fogunk készíteni.






Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3,5 dkg olvasztott vaj
kb. 3 dl langyos tej
1 evőkanál rum
1 teáskanál cukor
1/2 kávéskanál só

házi áfonya lekvár

1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:
Először morzsoljuk az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejbe, majd pihentessük szobahőmérsékleten 15 percig. Ez idő alatt szépen fel fog futni.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a két tojás sárgáját, az egy evőkanál rumot és a sót. Keverjük össze a felfuttatott tejjel, majd a maradék tej hozzáadásával állítsuk össze a tésztát. A dagasztás felénél adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd gyúrjunk belőle könnyű, rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük kb. 45-50 percig.
Borítsuk lisztezett deszkára, óvatosan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Szaggassuk ki fánk szaggatóval! Én most egyel kisebbet használtam, mivel kerekebb fánkokat szerettem volna. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig.
Az olajat forrósítsuk fel, majd süssük ki a fánkokat. Az első egy percben fedővel, a másik 1-1,5 percben fedő nélkül. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át, megég a tészta, viszont az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor sokáig tart, amíg megsül és elnehezedik a fánk.
Fektessük papírtörlőre, így felszívja a felesleges zsiradékot. Habzsákba töltve, fánk töltővel töltsük meg a fánkokat tetszőleges lekvárral, pudinggal vagy krémmel.



2 megjegyzés:

  1. Jaj nekem, nyelek nagyokat! :)) Az a sötétlila áfonyalekvár a pihe-puha fánktésztában... elfogadnék egy-két darabot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a házi áfonya lekvárnál nincs is jobb. Szívesen küldök belőle! :) ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...